În data de 14 martie a.c. a început etapa de autorecenzare a populației și locuințelor. În baza experiențelor săptămânilor trecute vă atragem atenția la următoarele:
– Cei care încă nu s-au înregistrat pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/ – pentru autorecenzare – sunt rugați să o facă cât mai repede, mai precis până la data de 15 mai. Tinerii și cei care se descurcă mai ușor cu internetul, pot să se autorecenzeze cu ușurință. Cine are întrebări, să ceară ajutor accesând site-ul https://www.recensamantromania.ro/ și apăsând butonul Contact sau sunând la Call Center la numărul 0314 33 83 00.

Cum se completează chestionarul online?

  1. Formularele trebuie completate pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/
  2. Trebuie înregistrate toate persoanele care locuiesc în gospodărie! Să nu rămână nimeni neînregistrat!
  3. Se va primi un e-mail separat pentru fiecare persoană înregistrată. Se deschid toate e-mailurile și se completează chestionarele făcând clic pe link!
  4. Limba chestionarului poate fi selectată în colțul din dreapta sus.
  5. Chestionarul trebuie completat până la capăt! Întrebările care se referă la etnie, limba maternă și apartenența religioasă sunt spre sfârșitul chestionarului.
  6. În niciun caz nu trebuie apăsat butonul „Complete Interview“ până când nu s-a completat etnia, limba maternă și apartenența religioasă!

Unde putem primi ajutor?

  1. La Call Center la numărul 0314338300 zilnic între orele 07.00-22.00.
  2. Pe pagina https://www.recensamantromania.ro/ se găsesc răspunsuri la Întrebări frecvente.

Pentru mulți, punctul ARA poate fi cea mai bună alegere pentru recenzare
În perioada autorecenzării (14 martie – 15 mai) persoanele care au nevoie de sprijin, adică cele care nu au acces la internet și/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul de recenzare sau cele care nu posedă competențele digitale necesare autorecenzării online pot apela la punctele de asistență ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare. În cazul localităților mai mici există doar un astfel de punct, în orașele mai mari sunt mai multe. Lista punctelor ARA o găsiți AICI.

puncte-de-lucru-ARA_08.04.2022 (1)

Site-ul Népszámlás.ro pune la dispoziție un link unde se poate afla unde sunt amenajate puncte de asistență (puncte ARA) în diferitele localități din țară: www.nepszamlalas.ro/osszeiropont. De asemenea, pentru asistență vă puteți adresa și Forumului Democrat German din Timișoara, Reșița și Arad.
Dacă din partea gospodăriei, doar o singură persoană merge să completeze chestionarul, trebuie să-i înregistreze pe toți membrii familiei, adică chestionarele trebuie completate pentru toți cei care locuiesc în gospodărie. În acest caz datele necesare înregistrării sunt:
– CNP-ul tuturor membrilor de familie (sau toți cei care locuiesc în acea gospodărie);
– anul construcției clădirii de locuit;
– suprafața totală a camerelor în metri pătrați;
– dacă există: suprafața colectorului solar sau puterea sistemului fotovoltaic sau a turbinei eoliene în kW.
– cine are studii superioare: anul absolvirii, la ce instituție, ce specializare;
– cine lucrează: ocupația, funcția, meseria cum apare în contractul de muncă, lista ocupațiilor, COR, clasificare CAEN.

Ce putem face dacă ulterior ne dăm seama că am completat incorect sau că nu am completat în întregime chestionarul?
Chestionarele transmise vor fi validate în termen de 7 zile, acest lucru putând fi verificat accesând link-ul dovrec.online prin introducerea codului numeric personal (CNP). Până la validarea chestionarului, avem posibilitatea să reluăm procesul prin a ne înregistra din nou și completa din nou chestionarul (este singura soluție).

Materialul de față a fost realizat în baza GHIDULUI redactat de site-ul Népszámlás.ro