Una dintre filialele Paroiei Romano-Catolice Ciacova este Folia, unde clădirea fostei școli romano-catolice, retrocedată bisericii locale în 2005, se folosește drept capelă, de fapt la fel ca înainte de naționalizarea ei de către regimul comunist. Aici, în fiecare a doua duminică a lunii părintele paroh de Ciacova celebrează Sf. Liturghie pentru credincioși . În celelalte duminici membrii comunității participă la Liturghia Cuvântului. Sala de lângă capelă este folosită de credincioși drept sală comunitară, unde se organizează diverse evenimente culturale și întâlniri.
Acoperișul capelei a fost complet renovat în anii anteriori, astfel încât în toamna anului trecut s-au putut începe lucrările de renovare a fațadei principale și a fațadelor laterale, acestea fiind finalizate în acest an. Renovarea exterioară a capelei a devenit necesară deoarece în anii naționalizării comuniste, din 1948 până la restituirea sa în 2005, clădirea nu a fost îngrijită, au apărut probleme de igrasie, adică umezeala persistentă a peretilor, tencuiala s-a exfoliat și edificiul s-a deteriorat.
Imobilul este una dintre cele mai vechi clădiri din sat, are aproape 200 de ani, fiind situată în centrul localității, astfel încât contează foarte mult și calitatea materialelor de construcție folosite pentru renovarea acesteia. – „Lucrările de renovare le-am început cu sprijnul financiar al Primăriei și al Consiliului local al comunei Voiteg, de care aparține din punt de vedere administrativ satul Folia și al comunității locale. O parte semnificativă a sumei necesare pentru cheltuieli a fost asigurată printr-un proiect de către Guvernul Ungariei, prin contribuția Fundației Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Lucrările au fost executate de firma timișoreană SC SMC PRO COMPANY SRL, cu acordul și contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara prin Biroul de construcții“ – a declarat pr. Gyula Dorin Filip, paroh de Ciacova, care a mai menționat faptul că, după ce a fost îndepărtată vechea tencuială, pereții au fost acoperiți cu o tencuială specială de terasit alb, gris cu mortar și var și aplicată o zugrăveală de calitate superioară. – „De asemenea, au fost montate jgheaburi și burlane noi. După finalizarea renovării exterioare a urmat automatizerea celor două clopote din clopotnița aflată lângă capelă. Sistemul de electrificare și motorizare a clopotelor a fost realizat de inginerul László Deák din Satu Mare, reprezentantul din România al firmei Quasi-Modo Kft. cu sediul la Budapesta, aceste lucrările fiind finalizate recent. Aici din nou ne-am bucurat de sprijnul financiar al Primăriei și al Consiliului local al comunei Voiteg. Renovarea interioară a capelei și înlocuirea ferestrelor au fost realizate în anii de după restituirea clădirii, ceea ce înseamnă că este din nou o problemă actuală și se află în planurile noastre de viitor. Vom începe cu schimbarea instalației electrice“, a declarat parohul acestei comunități.

Biroul de Presă
al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara