Parohia Romano-Catolică din Gătaia a fost întemeiată în anul 1870 cu sprijinul familiei Gorove, dar primele matricole parohiale ale comunității datează deja din 1834. Biserica a fost construită tot cu sprijinul acestei nobile familii în 1862-1863 și a fost sfințită în cinstea Sfântului Ladislau, regele Ungariei.
În casa parohială spațioasă, situată lângă biserică, se află nu numai locuința parohului și biroul Oficiului Parohial, ci și o sală mai mare în care au loc multe programe. De exemplu, de două ori pe săptămână, preotul paroh ține aici oră de religie la care participă 70 de copii. Sala parohiei este, de asemenea, locul unde membrii Societății Rozariului se întâlnesc pentru rugăciune, unde au loc programele spirituale ale Mișcării Apostolice de Schoenstatt și unde se întrunește pentru ședință Comitetul Bisericesc. Această sală este, de asemenea, locul de desfășurare a întâlnirilor regulate ale UDMR Gătaia, precum și a întâlnirilor Cercului Agricultorilor.
„În ultimii ani a devenit necesară renovarea clădirii. Reparația acoperișului a fost finalizată, iar ferestrele au fost înlocuite. Următoarea etapă este renovarea exterioară a clădirii, adică tencuirea și vopsirea fațadelor. Potrivit expertizei realizate de Biroul de Construcții din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lucrările de renovare includ demontarea ușilor și ferestrelor din lemn refacerea zidăriei acolo unde este necesar, desfacerea tencuielii unde este nevoie, refacerea tencuielii cu terasit alb, gris cu mortar și var și, în final, zugrăvirea exterioară. Până în prezent a fost îndepărtată tencuiala veche de pe pereți, aceste lucrări find realizate cu sprijinul material accesat printr-un proiect înaintat Guvernului Ungariei, cu ajutorul Fundației Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ajutor pentru care suntem recunoscători”, a declarat pr. Lóránd Máthé, parohul comunității romano-catolice din Gătaia, care a mai subliniat: „Activitățile organizate în casa parohială servesc în primul rând pentru a întări credința comunității locale, pentru a organiza o varietate de activități cu copiii și pentru a întări comunitatea. Lucrările vor continua în lunile următoare cu sprijinul financiar al comunității locale. Orice ajutor este binevenit, mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat“, a spus preotul paroh.
Biroul de Presă al
Episcopiei de Timișoara