Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au în planul lor de activități din acest an mai multe evenimente dedicate evenimentului „Timișoara: Capitala Europeană a Culturii, 2023“. Printre acestea se numără mai multe expoziții colective ale cercurilor de arte plastice proprii, prezentate în Casa „Adam Müller-Guttenbrunn“. De asemenea, este programată câte o zi dedicată acestui amplu moment cultural, în cadrul edițiilor din acest an ale „Zilelor Literaturii Germane la Reșița“, mai 2023, respectiv, „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan“, octombrie 2023. În același context, se va participa la evenimente organizate pe parcursul anului 2023 de către Forumul Democrat al Germanilor din Banat cu sediul la Timișoara.
Un alt proiect care se dorește a fi implementat anul acesta este unul filatelic. Pe întreg parcursul anului, în ziua de 9 a fiecărei luni, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, va edita și realiza câte un plic filatelic ocazional, respectiv, se va confecționa o ștampila ocazională, aprobate de Federația Filatelica Română prin sprijinul Asociației Filateliștilor din județul Sibiu și de către Poșta Română. Ele vor oglindi clădirile sacrale importante din Timișoara. De ce într-o zi de 9 a fiecărei luni? Ne-am ghidat după faptul că Ziua Europei este sărbătorită în 9 mai și, cum Timișoara este în acest an Capitala Europeană a Culturii, sărbătorim simbolic Europa și implicit capitala Banatului într-o zi de 9…
Prima inițiativă în acest sens, din 9 ianuarie, este dedicată Domului, cea mai importantă construcție barocă din municipiul de pe Bega. În 9 februarie, ele vor fi dedicate Catedralei Mitropolitane, iar în 9 martie, Catedralei Ortodoxe Sârbe.

Erwin Josef Ţigla