Actuala biserică parohială romano-catolică din Deta a fost ridicată în stil neogotic în anul 1900-1901 și a fost dedicată sf. Ana, bunica Mântuitorului. Consacrarea solemnă a lăcașului a fost celebrată în anul 1910 de către episcopul de Cenad, din acea vreme, János Csernoch, ulterior devenit cardinal de Strigoniu (Esztergom). Impozantul lăcaș este un edificiu simbol al orașului Deta și a fost renovat complet, în mai multe rânduri (2015-2016), atât în interior (2019), cât și în exterior. Încă înainte de aceste renovări a fost refăcut pavimentul și s-au luat măsuri împotriva igrasiei din pereți.
Însă legată de existența unei biserici și de celebrarea sf. Liturghii, dar și de cultura muzicală a unei comunități, este și orga. Muzicologul dr. Franz Metz descrie magnificul instrument muzical din Deta, după cum urmează: „Orga bisericii romano-catolice din Deta a fost construită de Carl Leopold Wegenstein în anul 1905, purtând inscripția: Wegenstein C. L. Temesvárott. Tractura este constituită dintr-o ladă de vânt pneumatică. Atât prospectul, adică dulapul orgii, cât și consola sunt bogat ornamentate cu elemente decorative sculptate manual. Conform unei inscripții aflată în consolă, instrumentul a fost reparat în 1914 de către Richard Wegenstein (…). În cronica parohială „Historia Domus“ s-a notat faptul că, clopotele și fluierele din prospect au fost rechiziționate în timpul Primului Război Mondial pentru scopuri militare, iar firma constructoare de orgi Sauer din Frankfurt/Oder a realizat în 1925 noile fluiere ale prospectului, a curățat și a acordat orga. În 1947 instrumentul a fost din nou reparat, iar în 1970 a fost prevăzut cu un compresor electric, precizează Franz Metz, care notează și un concert de orgă, ce a avut loc în vara anului 1975, concert susținut de renumitul organist din București (născut la Ciacova) Msgr. Josef Gerstenengst.
Deoarece orga a înregistrat în ultimii ani tot mai mari și mai dese probleme, Parohia Romano-Catolică Deta a decis să inițieze o restaurare generală a instrumentului. Specialistul Péter Sándor din Sânsimion (jud. Harghita), care a realizat și orga noii biserici reformate din Timișoara „Noul Millennium“ (Új Ezredév), a analizat starea orgii din Deta și a înaintat un deviz de lucrări în valoare de 43.000 Euro (= 214.497 Lei). Deoarece parohia nu poate singură să asigure această sumă, părintele-paroh Attila Lokodi apelează cu respect la sprijinul și donațiile tuturor locuitorilor din Deta, de aproape și de departe, la iubitorii muzicii și la binefăcători. Încă din vremurile în care acest instrument a fost cumpărat, dar și atunci când a fost reparat, în trecut, întreaga comunitate și numeroși binefăcători s-au implicat financiar, în acoperirea costurilor. Doar împreună, prin donațiile multora, dar și prin rugăciunile înălțate pentru reușita proiectului, va fi posibil să redăm acestei orgi valoroase vechiul ei răsunet.

Parohia Deta dispune de următoarele conturi, în care se pot face donații benevole:
Parohia Romano-Catolică Deta
Cont în Lei: (IBAN:) RO61 RZBR 0000 0600 0135 4094
(Raiffeisen Bank, Agenția Deta)
Cont în Euro: (BIC/ SWIFT:) RZBRROBU
(IBAN:) RO32 RZBR 0000 0600 0704 5024
(Raiffeisen Bank/ Agenția Deta, Romania)

Fie ca Atotputernicul și Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sf. Ana, ocrotitoarea bisericii din Deta și a Sf. Cecilia, ocrotitoarea muzicii, să îi binecuvânteze și să îi ocrotească pe toți binefăcătorii proiectului de restaurare al acestei orgi!