Vineri, 27 octombrie 2023, papa Francisc a condus în bazilica San Pietro, la ora Romei 18.00, o Rugăciune pentru pace în lume. Papa a rostit o impresionantă rugăciune către Fecioara Maria, implorând darul păcii asupra popoarelor încercate de război și conflicte. Rugăciunea din San Pietro a încheiat, practic, Ziua de post, rugăciune și pocăință pentru pace din 27 octombrie 2023.

”O, Marie, îndreaptă-ți privirea către noi! Suntem aici, în fața ta. Tu ești Mamă, cunoști strădaniile noastre și rănile noastre. Tu, Regină a păcii, suferi împreună cu noi și pentru noi, văzându-i pe numeroșii fii ai tăi încercați de conflicte, chinuiți de războaiele care sfâșie omenirea.

Este un ceas întunecos, acesta este un ceas de întuneric, Mamă. Iar în acest ceas întunecos ne cufundăm în ochii tăi luminoși și ne încredințăm Inimii tale, atentă la problemele noastre.

Inima ta nu a fost lipsită de neliniști și temeri. Câtă neliniște atunci când nu era loc pentru Isus în adăpost, câtă teamă când ați fugit în graba cea mai mare în Egipt pentru că Irod voia să-L ucidă, câtă angoasă când L-ați pierdut la templu!

Dar, Mamă, în încercări, tu ai fost curajoasă, ai fost îndrăzneață. Ți-ai pus încrederea în Dumnezeu și la neliniște ai răspuns prin grijă, la temeri prin iubire, la angoasă prin dăruire. Mamă, tu nu ai dat înapoi, ci ai luat inițiativa în momentele decisive. Te-ai dus în grabă la Elisabeta. La nunta din Cana, ai dobândit de la Isus prima minune. În Cenaclu, i-ai ținut pe discipoli uniți. Iar când pe Calvar o sabie ți-a străpuns sufletul, tu, o, Mamă, femeie umilă, femeie puternică, ai împletit noaptea suferinței cu speranța pascală.

Acum, Mamă, ia încă o dată inițiativa; ia-o pentru noi, în aceste vremuri sfâșiate de conflicte și devastate de arme. Întoarce-ți privirea milostivă asupra familiei umane, care a rătăcit calea păcii, care l-a preferat pe Cain în locul lui Abel și, pierzând simțul fraternității, nu mai regăsește atmosfera de casă. Mijlocește pentru lumea noastră aflată în pericol și tumult. Învață-ne să primim viața și să ne îngrijim de ea – de fiecare viață umană – și să respingem nebunia războiului, care seamănă moarte și șterge viitorul.

O, Marie, de multe ori ai venit în întâmpinarea noastră cerând rugăciune și pocăință. Noi, însă, luați cu treburile și distrați de atâtea interese mundane, am fost surzi la îndemnurile tale. Dar tu, care ne iubești, nu te-ai săturat de noi, Mamă. Ia-ne de mână. Ia-ne de mână și condu-ne la convertire, fă-ne să-L punem pe Dumnezeu pe primul loc. Ajută-ne să păstrăm unitatea în Biserică și să fim artizani de comuniune în lume. Amintește-ne importanța rolului nostru, fă-ne să ne simțim responsabili pentru pace, chemați să ne rugăm și să adorăm, să mijlocim și să reparăm pentru întregul neam omenesc.

O, Mamă, singuri nu putem reuși, fără Fiul tău nu putem face nimic. Dar tu ne duci înapoi la Isus, pacea noastră. De aceea, Maică a lui Dumnezeu și a noastră, venim la tine căutând un adăpost în Inima ta neprihănită. Invocăm mila, Maică a milei; pacea, Regină a păcii! Scutură sufletele celor prinși în capcana urii, convertește-i pe cei care hrănesc și întrețin conflictele. Șterge lacrimile copiilor – ei plâng atât de mult în această oră – ajută-i pe cei singuri și pe bătrâni, sprijină-i pe cei răniți și pe bolnavi, ocrotește-i pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească patria și pe cei dragi, consolează-i pe cei descurajați, retrezește speranța.

Îți încredințăm și îți consacrăm viețile noastre, fiecare fibră a ființei noastre, ceea ce avem și ceea ce suntem, pentru totdeauna. Îți consacrăm Biserica pentru ca, mărturisind lumii iubirea lui Isus, să fie semn de concordie și instrument de pace. Îți consacrăm lumea noastră, îndeosebi țările și regiunile aflate în război.

Poporul credincios te numește aurora mântuirii. O, Mamă, deschide raze de lumină în noaptea conflictelor. Tu, locuință a Duhului Sfânt, inspiră căi de pace celor care conduc popoarele! Tu, Doamnă a tuturor popoarelor, împacă-i pe fiii tăi, seduși de rău, orbiți de putere și de ură. Tu, care ești aproape de fiecare, scurtează distanțele noastre. Tu, care ai compasiune față de toți, învață-ne să avem grijă de ceilalți. Tu, care dezvălui blândețea Domnului, fă-ne martori ai mângâierii sale. Tu, Mamă, Regină a păcii, revarsă în inimile noastre armonia lui Dumnezeu. Amin.”