Marţi Consulatul Austriei din Timișoara și-a deschis oficial noul sediu pe str. Augustin-Pacha nr. 1. La inaugurarea festivă a sosit şi Ambasadorul Republicii Federale Austria, doamna Isabel Rauscher. Președintele Republicii Federale Austria, Alexander Van der Bellen, la numit pe Georg Bardeau în funcția de consul onorific în octombrie 2020 (despre aceasta ADZ a informat într-un număr anterior). Acesta locuiește în Banat de peste 20 de ani și activează în agricultură și dezvoltare imobiliară. În discursul său, ambasadorul Rauscher l-a lăudat noul consul onorific, a cărui activitate a urmărit-o în ultimele luni: „Cu Georg Bardeau avem aici o persoană care se află acasă atât în România, cât și în Austria și care, prin activitățile sale transfrontaliere, reprezintă simbioza perfectă între cele două țări. Știm că interesele Austriei sunt pe mâini bune cu familia Bardeau în Banat.“ Una dintre prioritățile activității sale consulare a fost menținerea unor bune relații româno-austriece, în special prin promovarea programelor culturale și a înfrățirii orașelor și, de asemenea, în ceea ce privește Capitala Culturală Europeană 2023. Forumul cultural austriac din București ar trebui să fie mai implicat și să aducă artiștii austrieci și proiectele lor în Banat, precum și să realizeze proiecte bilaterale. Se dorește, de asemenea, să reînvie relațiile cu oraşul înfrăţit Graz și să se beneficieze de experiența orașului, care a fost la rândul său Capitală Europeană a Culturii în 2003, a afirmat Georg Bardeau.
Printre oaspeții de onoare la inaugurarea noului sediu au fost episcopul Diecezei romano-catolice de Timișoara, Iosif-Csaba Pál, cancelarul episcopal, Canonicul Nikola Lauš, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, Ralf Krautkrämer, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan (Reşiţa), Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banat (Timișoara), Dr. Johann Fernbach, reprezentanţi ai consiliului local și al prefecturii, dar și membrii activi al culturii și economiei austriece și germanofone din Banat.
Consulatul austriac din Timișoara este responsabil pentru judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Hunedoara și Mehedinți. Una dintre sarcinile principale este sprijinul cetățenilor austrieci în situații de urgență sau cu eliberarea / certificarea anumitor documente, parțial și prin intermediul ambasadei din București. De asemenea, printre sarcini se numără şi asistența la organizarea de evenimente culturale sau sprijinirea relocărilor companiilor. Programul de funcţionare al consulatului este de luni până joi între orele 9:00 și 16:00, vinerea până la ora 11:00. Puteți să ne contactaţi telefonic la + 40-256-293496, + 40-256-406174 sau prin e-mail: timisoara@konsulat.at.

Astrid Weisz
Prelucrare redacțională și traducere din limba germană: Biroul de Presă al Episcopiei de Timişoara
Apărut în Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. Jahrgang/Nr. 7101 Bucureştit, Vineri, 28 mai 2021, Pg. 5
Foto: Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan (Reşiţa)