«Să umblăm într-o viață nouă» (Rom 6,4) este motto-ul ales de Papa Francisc pentru celebrarea din acest an a celor 24 de ore pentru Domnul. În aceste cuvinte ale apostolului se aude rezonând ceea ce Sfântul Părinte a afirmat în Scrisoarea apostolică Misericordia et misera: « Milostivirea reînnoiește și răscumpără, pentru că este întâlnirea a două inimi: cea a lui Dumnezeu care vine în întâmpinarea inimii omului. Aceasta se încălzește și prima o vindecă: inima de piatră este transformată în inimă de carne (cf. Ez 36,26), capabilă să iubească în pofida păcatului nostru. Aici se percepe că suntem cu adevărat o „creatură nouă” (cf. Gal 6,15): sunt iubit, așadar exist; sunt iertat, deci mă renasc la viață nouă; am fost „milostivit”, deci devin instrument de milostivire» (nr.16). Iertarea este semnul iubirii, punctul culminant al acesteia, pentru că fiecare dintre noi știe că are nevoie să fie iertat și să devină la rândul său un instrument de iertare pentru ceilalți. Când se iubește se acționează pentru ca cel iubit să poată relua din nou o viață de comuniune, de relație deplină și perfectă. Cele 24 de ore pentru Domnul mărturisesc tocmai acest lucru – se poate citi în broșura redactată cu ocazia acestui program spiritual, apărută pe site-ul Dicasterului pentru evanghelizare (www.evangelizatio.va).
Răspunzând iniţiativei Sf. Părinte, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, credincioşii au participat la diferite celebrări: devoțiunea Calea Sf. Cruci, celebrare penitențială, rugăciunea orelor. Totodată credincioșii au avut ocazia să primească sacramentul reconcilierii.
În cadrul celebrării penitențiale oficiate vineri, 8 martie a.c., Pr. Nikola Lauš canonic, director al Cancelariei Episcopale a menționat:  „Să ne deschidem inimile, pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze în fiecare dintre noi. Să-i încredințăm pe surorile și frații noștri, mai ales pe aceia, care s-au îndepărtat de Dumnezeu, ca în aceste 24 de ore dedicate reconcilierii și împăcării, în mod special prin intermediul Bisericii, să poată auzi glasul Mântuitorului, care ne invită să umblăm într-o viață nouă. Aceste cuvinte pe care le regăsim în scrisoarea către romani, sunt motto-ul pe care l-a ales Sfântul nostru Părinte Papa Francisc pentru aceste 24 de ore. Să încercăm ca în aceste 24 de ore să ne rugăm și la intenția Papei pentru pacea în lumea întreagă, dar și pentru convertirea fiecăruia dintre noi. Să folosim acest timp, aceste ore ca o pregătire pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului.”
Programul spiritual „24 de ore pentru Domnul” se va încheia astăzi, la ora 17.40 cu o devoțiune, care va fi urmată de Sf. Liturghie.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara