Atunci când conducerea Asociației Germanilor din Sânmartin-Arad emigrați în Germania – Heimatortsgemeinschaft (HOG) Arad-Sanktmartin a fost de acord ca în această primăvară, în vederea sărbătoririi a 300 de ani de la fondarea localității noastre natale, să fie efectuate lucrări urgente de reparații la turnul și fațada bisericii noastre, și-a asumat o responsabilitate enormă, mai ales că este vorba de un proiect major în comparație cu lucrările de reparații anterioare. A trebuit să se obțină o ofertă de la o companie de construcții, să se discute estimarea costurilor, să se planifice lucrările și, mai ales, să se asigure finanțarea. În prealabil, s-a luat legătura cu Parohia Romano-Catolică din Dorobanți, de care aparține ca filială Sânmartin, cu biroul de construcții al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și cu primăria comunei Macea pentru a obține autorizațiile necesare în vederea efectuării lucrărilor. Abia după ce au fost luate toate aceste măsuri, consiliul de conducere al HOG Sanktmartin a informat membrii originari din Sânmartin despre proiect.
Lucrările la turn și la fațadă au început deja. În plus, s-a convenit ca în luna iulie să se facă o curățenie amplă în biserică: Vor fi curățate podelele, băncile, statuile și tablourile, precum și scările și podul corului și vor fi curățate toate ferestrele și ușile. Realizarea acestui proiect, care implică costuri considerabile, se datorează, de asemenea, faptului că sărbătorirea celei de-a 300-a aniversări a fondării localității, de la începutul lunii august este finanțată cu generozitate de către Ministerul Bavarez al Familiei și Problemelor Sociale, prin intermediul Kulturwerk Banater Schwaben e.V./ Asociația de Cultură a Șvabilor Bănățeni. Acest lucru a făcut posibilă utilizarea fondurilor HOG Sanktmartin pentru proiectul de renovare a bisericii. În plus, există și sprijinul compatrioților noștri sub formă de donații. De la ultima publicare a listei donatorilor în „Banater Post”, au fost primite în contul HOG Sanktmartin alte donații în valoare de 5165 euro (până la data de 5 mai) de la următorii compatrioți: Adelmann Barbara, Bleiziffer Anton și Magdalena, Cirimpei Franz și Monika, Denich Elisabeta, Döring Kurt și Rosalia, Durst Eva, Engelhardt Michael și Hilde, Fackelmann Anton și Anna, Fackelmann Bernhardt și Juliane, Fackelmann Josef și Annemarie, Fackelmann Juliane, Fackelmann Juliane, Faludi Barbara, Freisinger Eva, Frisch Adam, Hack Martin și Theresia, Haubenreich Helmut, Hoffmann Waldemar și Hilde, Hubert Johann și Monika, Humm Helmut și Heidi, Illich Anton, Kämpf Norbert, Karl Jakob și Elisabeth, Karl Renate, Kastner Anton și Barbara, Kempf Robert și Waltraut, Kempf Walter și Adelheit, Kempf Wolfgang și Waltraut, Kilian Georg, Kornacker Adam și Helene, Kugler Barbara, Kugler Norbert și Barbara, Laczko Martin și Annemarie, Leiser Anton și Erika, Messer Helmut și Anna, Miczig Anton și Rosalia, Mülek Bernhard și Elfriede, Mülleck Franz și Anna-Maria, Müller Maria, Pfanzer Elisabeth, Possmayer Martin, Rahner Gisela, Ruff Elisabeth, Rung Martin și Eva, Sandtner Nikolaus și Barbara, Schmidtfall Anna-Maria, Schöning Dieter și Barbara, Schulz Therese, Schwerthöffer Franz și Roselies, Schwerthöffer Helmut, Starck Viorica Adelina, Steiner Ferdinand, Steiner Rosalia, Stöckl Norbert, Vogel Albert și Maria, Wagner Martin și Eva, Wille Michael și Barbara, Zimmermann Theresia.
Sumele primite arată că dorința de a dona a Sânmartinenilor este neîntreruptă atunci când vine vorba de conservarea patrimoniului religios și cultural al comunității noastre. Este o expresie a responsabilității și a coeziunii comunității. Consiliul de administrație le mulțumește tuturor donatorilor cu un sincer „Vergelt’s Gott” – Dumnezeu să vă răsplătească! Donațiile pentru renovarea bisericii sunt încă posibile.

Bernhard Fackelmann
Publicat în: Banater Post, Publicație al Landsmannschaft der Banater Schwaben,
Anul 66, Numărul 11-12 München, 15 iunie 2022, p. 28