Joi seară, în data de 7 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, Sinagoga ortodoxă din cartierul timișorean Iosefin a fost locul desfășurării ceremoniei primei seri de Hanukah, o vestită sărbătoare a luminii, speranției și sfințirii în calendarul iudaic. Cu ocazia acestei sărbători, care traditional durează opt zile, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara a dat curs invitației doamnei dr. Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara de a fi în mijlocul obștii mozaice locale, în acest ceas festiv. Predica sărbătorii a fost rostită de rabinul Zvika Kfir, în limba engleză, fiind tradusă în limba română de doamna dr. Friedmann. Au mai participat IPS Ioan, mitropolitul ortodox român Banatului, doamna Regina Lochner, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara și doamna Tilla Rudel, directoarea Centrului Cultural Francez din Timișoara.
În cuvântul său de salut, adresat comunității și auditoriului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a mulțumit comunității mozaice timișorene pentru atmosfera prină de bucurie și prietenie cu care sunt primiți creștinii catolici și nu numai, în vizite, dar și în viața de zi, în sinagogile orașului. Unj excepțional exemplu a fost și cel din această vară, când participanții la Festivalul Ecumenic al Tinerilor au putut vizita sinagoga din Cetate, lăcașul de cult fiind deschis cu multă dragoste pentru particinații sosiți din mai multe orașe și țări. Părintele episcop Pál a relatat cum, prezent fiind la Roma, la Sinodul desfășurat acolo, a primit, împreună cu episcopii prezenți, vestea tristelor evenimente din 7 octombrie a.c. Deja a doua zi dimineața întreaga asistență s-a rugat pentru pacea Țării Sfinte. Un frumos gând a fost împărtășit de păstorul diecezei cu privire la lumină: acela conform căreia lumina este cea care ne ajută să vedem lucrurile, să distingem obiectele, dar lumina sufletului și a iubirii este aceea care ne ajută să trăim în armonie cu toții, indiferent de apartenența confesională, de limbă, rasă sau cultură.
Sărbătoarea aprinderii primei lumânări pe sfeșnicul cu opt brațe, Menorah, a fost înfrumusețată muzical de micul cor al comunității mozaice condus de dl. Arthur Funk. La final participanții au putut servi ceai și gogoși savuroși, o bucurie pentru copii și adulți.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara