În cea de-a doua zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, 19 ianuarie a.c., biserica Centrului Reformat „Noul Mileniu” din Timișoara a găzduit, de la ora 17.00, tradiționala întâlnire și celebrare ecumenică a conducătorilor, a preoților și credincioșilor diferitelor Biserici din orașul de pe Bega. La seara de rugăciune au fost prezenți reprezentanți a 9 confesiuni religioase: Înaltpreasfinţia Sa dr. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, Excelența Sa Ioan Călin Bot, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, din partea Parohiei Evanghelice-Lutherane pr. Zsombor Kovács, din partea Comunității Reformate-Calvine pastorul Sándor Demeter, din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe pr. Ciobotin Blagoiev, din partea Comunității Penticostale pastorul Ticu Leontescu, din partea Comunității Baptiste pastorul Alexandru Neagoe. Totodată, conform deja vechii tradiții din Timișoara, ce s-a dezvoltat după 1990, la rugăciunea ecumenică pentru unitatea creștinilor sunt invitați și membrii Comunității Evreiești din oraș. Astfel, la întâlnire au participat rabinul Zvika Kfir, însoțit de domnul Ervin Weinberger, oficiant de cult al comunității evreiești. La eveniment a fost prezent Msgr. Johann Dirschl, vicar general romano-catolic, pr. Răzvan Oprișa protopop și paroh greco-catolic, pr. Zaharia Pereș, protopop și paroh ortodox român de Timișoara și d-na dr. Luciana Friedmann, președintele Comunități Evreiești din oraș. Au fost prezente și multe coruri ale diferitelor confesiuni: corul ecumenic de tineret „Harmonia Christi”, corurile comunităților greco-catolice, mozaice și reformate, corul Facultății de Teologie Ortodoxă, care au slujit prin cântece în cadrul serii de rugăciune. La orga bisericii domnul Denis Moldovan, organistul bisericii Sf. Ecaterina din Timișoara I Cetate a interpretat piesele muzicale Coral, Rugăciune și Toccata din Suita Gotica de Leon Boellmann.
În cuvântul său introductiv, pastorul István Gazda i-a salutat pe cei prezenți în numele comunității reformate „Noul Mileniu” și a menționat: „Cu 1700 de ani după Conciliul din Niceea, în acest an putem sărbători din nou împreună Solemnitatea Învierii Domnului nostru Isus Cristos, Paștele. Iar noi, care suntem aici împreună în comuniune fraternă, reprezentând bisericile creștine, suntem fericiți ca să-i răspundem la întrebarea lui Isus, întrebare care este și motto-ul Octavei de Rugăciune din acest an: „Crezi tu aceasta?” (In 11,26). În numele comunității mele îi mulțumesc Excelenței Sale Iosif Csaba Pál episcop romano-catolic pentru solicitarea și onoarea de a găzdui în acest an acest eveniment înălțător. Dumnezeu să fie cu noi, cu toți!”
Primul mesaj al acestei seri a fost transmis de ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. „Textul acesta de la Ioan 11, 26 descrie un moment cu totul deosebit din viața Mântuitorului și a fraților Marta, Maria și Lazăr. Putem vedea credința Martei și iubirea pe care a avut-o Cristos Domnul pentru Lazăr. Să nu vă îndoiți, nu l-a iubit Cristos mai mult pe Lazăr, decât pe mine și pe tine. Într-o zi Cristos va vărsa o lacrimă și la mormântul meu, și la mormântul tău.” – a spus Mitropolitul Banatului.
În continuare, conform programului, a fost invitat la microfon Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, care a vorbit despre faptul că unitatea creștinilor nu se rezumă doar la această săptămână de rugăciune. „Un coleg preot mi-a spus nu de mult despre creștinii noștri că sunt minimaliști: rostesc rugăciunea de dimineața și seara, duminică se duc la biserică, eventual plătesc și cultul, și în rest să-i lăsăm în pace. Oare nu este o tendință asemănătoare și cu unitatea creștinilor? Participăm la săptămâna de rugăciune ecumenică, și cu asta am bifat unitatea. Dar pe tot parcursul anului ce facem noi pentru unitate? Ne bucurăm, că în acest an sărbătorim împreună Paștele, dar sărbătoarea Învierii Domnului trebuie să se și vadă în viața noastră de zi cu zi.” – a menționat Episcopul Diecezan.
Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop de Lugoj a folosit imaginea unui fir de lavă țâșnit dintr-un crater de vulcan pentru a exemplifica faptul că noi, oamenii, nu avem acces la planurile și lucrarea lui Dumnezeu doar atât, cât ne revelează El, însă putem fi siguri, că El este viu. „Doamne Isuse Cristoase, Tu, care la Cina cea de Taină te-ai rugat pentru ca ucenicii tăi să fie una, privește cu dragoste la Bisericile și comunitățile care poartă numele Tău. Dă-ne curajul să parcurgem cu inima deschisă calea spre unitate, pentru a fi martori credibili ai Evangheliei în lume.” – a rostit la finalul mesajului său Episcopul Ioan.
Reprezentând comunitatea ortodoxă sârbă, pr. Ciobotin Blagoiev a menționat faptul că în această zi Biserica Ortodoxă Sârbă prăznuiește marele praznic al Epifaniei, adică Botezului Domnului sau Arătarea Domnului. „Dați-mi voie să cânt singur, neavând în spatele meu un cor, troparul Botezului Domnului.” – a intonat rugăciunea în limba sârbă pr. Ciobotin. Un gest frumos a venit din partea membrilor corului Facultății de Teologie Ortodoxă, care s-au alăturat părintelui în cântare.
Rabinul Zvika Kfir s-a adresat celor prezenți în limba engleză, cuvintele lui fiind traduse în limba română: „În ochii lui Dumnezeu suntem cu toții la fel: frați și surori. Ar trebui să apreciem diferențele dintre noi, fiincă fiecare își aduce contribuția sa personală la creația lui Dumnezeu. Unitatea este cel mai important aspect în lume, mai ales acum, cu războaie și conflicte peste tot. Sunt fericit că sunt parte din această unificare aici în Timișoara și îmi doresc ca prin acest eveniment să oferim o lumină pentru cei care ne urmează.” Legat de mesajul rabinului, ÎPS Ioan Selejan Mitropolitul Banatului a menționat că armistiţiului încheiat dintre Israel şi Hamas este un semn de pace și a mulțumit lui Dumnezeu „și tuturor acelora care au făcut posibil ca să nu mai moară oameni în țara lui Isus,” după care l-a îmbrățișat frățește pe rabin.
Pastorul reformat Sándor Demeter de la Parohia reformată din Timișoara-Cetate s-a adresat celor prezenți în limba română și în limba maghiară: „Să ne rugăm: Doamne, Dumnezeul nostru, îți mulțumim că tu ești Tatăl nostru, care ne-ai creat și ne porți de grijă în continuu. Mărturisim și credem că Tu nu ne părăsești. Ne rugăm pentru toți aflați în suferință în diferitele colțuri ale lumii, pentru victimele de război și ale dezastrelor naturale, și pentru toți cei care caută speranță în mijlocul suferinței. Amin.”
Vorbind în numele comunității evanghelice-lutherane, pastorul Zsombor Kovács a subliniat două lucruri legate de motto-ul Octavei de Rugăciune: „La întrebarea adresată de Isus, după părerea mea, putem da un răspuns foarte ușor, și unul mai greu. Ușor este să spui: cred. Ceea ce este mai greu, este în inimă. Să trăiesc această credință, este greu. Putem găsi un răspuns și în scrisoarea Sf. Apostol Paul către romani, capitolul 12: » Iubirea să fie fără ipocrizie, urâţi răul, ataşaţi-vă de bine, iubiţi-vă unii pe alţii cu iubire frăţească, întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii!«“
Pastorul Alexandru Neagoe, din partea Comunității Baptiste, a subliniat: „Aș vrea să vă citesc doar un verset din Sf. Scriptură, care pentru biserica noastră baptistă Betel este versetul de salut al anului 2025. Este vorba de epistola către evrei, capitolul 12, versetul 14: » Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu-l va vedea pe Domnul!«. Mă rog la Dumnezeu pentru noi toți, credincioșii prezenți aici, să ținem cele două realități în echilibru: pacea cu toți oamenii și sfințenia. “
Din partea Comunității Penticostale, pastorul Ticu Leontescu a transmis salutul pastorului senior Constantin Leontiuc, pe care l-a întrebat înainte ca să vină la această seară de rugăciune, ce să le spună celor prezenți. Răspunsul a fost: să aibe un an mai bun. „Ceea ce Mântuitorul a spus Martei, acum îmi spune mie, și ne spune tuturor. Să plecăm de aici spre bisericile noastre și spre casele noastre cu această întrebare al Mântuitorului: cred eu lucrul acesta, trăiesc eu lucrul acesta. Urarea mea pentru noi toți este, ceea ce a formulat evanghelistul Ioan în cea de-a treia epistolă: »Mă rog ca toate să-ţi meargă bine şi să fii sănătos, aşa cum stai bine cu sufletul.«”
Rugăciunea fundamentală a tuturor creștinilor, „Tatăl nostru“, a fost rostită de toți credincioșii prezenți în limbile română și maghiară, după care binecuvântarea a fost acordată celor prezenți, pe rând, de către preoții și oficianții confesiunilor prezente.
La final, pastorul István Gazda i-a invitat pe toți cei prezenți la o agapă frățească, pregătită în sala de evenimente a Centrului Reformat.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara