Comunicat de Presă
Cu deschiderea în data de 24 decembrie 2024 a Porții Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis An Sfânt Jubiliar 2025. Sfântul Părinte îi invită pe toți creștinii să fie pelerini ai speranței.
În Dieceza de Timișoara Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan a deschis Anul Sfânt în data de 29 decembrie 2024 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara.
Indulgențele în Anul Sfânt
Ce înseamnă indulgența plenară?
Căința sau Sf. Spovadă ne readuce la starea de har, la viața divină. Dar „urmele”, consecințele păcatului, obiceiurile rele care s-au format, rămân în noi (în suflet, în psihic, în reflexele noastre); de aceea avem nevoie de curățire, de penitență, și de aceea oamenii ajung în locul de curățare prin foc, adică în „purgatoriu”. Indulgența plenară ne eliberează de pedeapsa „temporară”, adică (dacă am muri acum) ne eliberează din purgatoriu, respectiv duce în rai sufletele celor care se află în purgatoriu.
Indulgența plenară poate fi astfel dobândită pentru sufletele din purgatoriu sau pentru noi înșine.
Fiecare credincios care se căiește cu adevărat, exclude orice atașament față de păcat, este condus de iubire și care în timpul Anului Sfânt, curățit prin Sacramentul Reconcilierii și întărit de Sfânta Împărtășanie, se roagă la intenția Sf. Părinte, poate dobândi din tezaurul Bisericii o indulgență plenară, care poate fi oferită pentru sufletele aflate în purgatoriu, într-unul dintre următoarele moduri:
- Pelerinaje. Dacă merge în pelerinaj la oricare dintre locurile jubiliare (dacă participă aici la Sfânta Liturghie sau la Liturgia Cuvântului sau la Liturgia Orelor – oficiul lecturilor, laudele, vesperele –, sau spune rugăciunea Sf. Rozariu ori devoțiunea Calea Sfintei Cruci):
- Locurile jubiliare:
- Roma – vizitarea uneia dintre cele patru mari bazilici papale precum și, sub aceleaşi condiții, vizitarea următoarelor locuri: Bazilica „Santa Croce in Gerusalemme”, Bazilica „San Lorenzo al Verano”, Bazilica „San Sebastiano”, Sanctuarul „Divino Amore”, Biserica „Santo Spirito in Sassia”, Biserica „San Paolo ale Tre Fontane”, catacombele; Bazilica „Santa Maria sopra Minerva”, „Santa Brigida a Campo de’ Fiori”, Biserica „Santa Maria della Vittoria”, Biserica „Trinità dei Monti”, Bazilica „Santa Cecilia in Trastevere”, Bazilica „Sant’Agostino in Campo Marzio”;
- în Ţara Sfântă: vizitarea uneia dintre din cele trei bazilici: a Sfântului Mormânt în Ierusalim, a Nașterii în Betleem, a Bunei Vestiri în Nazaret.
- În alte locuri din lume: cele două bazilici papale minore din Assisi, Sfântul Francisc şi Sfânta Maria a Îngerilor; bazilicile pontificale: a Sfintei Fecioare Maria din Loreto, a Sfintei Fecioare Maria din Pompei, a Sfântului Anton din Padova.
- În Dieceza de Timișoara: Catedrala Sf. Gheorghe, Bazilica Maria Radna și biserica de pelerinaj din Maria Ciclova.
- Locurile jubiliare:
- Persoanele în vârstă, bolnavii, deținuții, precum şi cei care, în spital sau în alte locuri de îngrijire, prestează slujire continuă faţă de bolnavi, vor putea obține Indulgența jubiliară, sub aceleaşi condiții, chiar dacă, din cauza condiției lor, nu vor putea participa la pelerinaje.
- Faptele de milostenie şi de pocăință.
- Credincioşii vor putea obține Indulgența plenară dacă, vor participa suflet evlavios la exerciții spirituale sau participă, după intenția Sfântului Părinte, la întâlniri de formare despre textele Conciliului Vatican II şi ale Catehismului Bisericii Catolice, ținute într-o biserică sau într-un alt loc potrivit. În pofida faptului că se poate obține o singură Indulgență plenară pe zi, credincioşii care doresc să obțină indulgență pentru sufletele din purgatoriu, dacă vor primi Sf. Împărtășanie și a doua oară în aceeaşi zi, vor putea obține de două ori în aceeaşi zi Indulgența plenară.
- Credincioşii vor putea obține Indulgența jubiliară dacă vor vizita pentru un timp corespunzător pe fraţii nevoiași, pe cei aflați în dificultate sau pe cei bolnavi.
- Indulgența plenară jubiliară poate fi obținută şi prin inițiative care să realizeze în mod concret şi generos spiritul penitenţial care este într-un fel sufletul Jubileului. Se poate redescoperi îndeosebi valoarea penitenţială a zilei de vineri prin abținerea, în spirit de pocăință, cel puţin în timpul unei zile a săptămânii de la distrageri deșarte (reale sau virtuale, de exemplu folosirea rețelelor mass-media sau de socializare) şi de la consumuri inutile (de exemplu postind sau practicând abstinenţa), precum şi donând o sumă proporțională de bani săracilor, susținând activitățile cu caracter social, în special în favoarea apărării şi ocrotirii vieţii în fiecare fază a sa, dar și prin acordarea unui sprijin copiilor abandonați, tinerilor aflați în dificultăți, bătrânilor nevoiași sau singuri; acestea pot fi realizate prin dedicarea unei părți corespunzătoare din propriul timp liber pentru activități de voluntariat, în folosul comunității.
Programe jubiliare
Pelerinaje comune la Roma în cursul anului 2025 în organizarea Diecezei de Timișoara:
– Pelerinajul familiilor din 29 mai până în 4 iunie 2025.
– Jubileul preoților și al seminariștilor în zilele de 23-28 iunie 2025.
– Jubileul tinerilor din 28 iulie până în 3 august 2025.
– Pelerinajul cateheților în perioada 26-28 septembrie 2025.
Programe în Dieceza de Timișoara
– Sf. Liturghie pentru bolnavi în data de 11 februarie 2025 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara la ora 11.00.
– Ziua Tineretului în 17 mai 2025 la Timișoara.
– Festivalul Familiilor în 20 septembrie 2025 la Maria Radna.
– Întâlnirea tinerilor din cele trei dieceze surori (Becicherecul Mare / Zrenjanin, Szeged-Csanád, Timișoara) în 20 septembrie 2025 la Cenad.
Anul Sfânt Jubiliar se va încheia în data de 6 ianuarie 2026 cu închiderea Porții Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru. În catedralele diecezelor, Anul Sfânt se va încheia solemn în data de 28 decembrie 2025.
Timișoara, la 8 ianuarie 2025
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara