Conform arhivei biroului media, prima știre despre deschiderea anului universitar cu Sf. Liturghie pentru studenții catolici care învață la Timișoara a fost în anul 2008. Atunci festivitatea a avut loc în biserica Ordinului Piarist. În acest an, marți, 3 octombrie începând cu ora 20.00 Sf. Liturghie a fost celebrată în limbile română și maghiară de Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara. Au concelebrat Pr. Daniel Dumitru, paroh al Parohiei Timișoara II. Fabric, Pr. Augustin Bărbuț, paroh al Parohiei Timișoara IX. Preasfânta Treime, Pr. Zoltán Kocsik. director al Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, rectorul bisericii Ordinului Piarist, Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga și Orțișoara, Pr. Csaba Váncsa, capelan la Parohia Timișoara II Fabric. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul de tineret Harmonia Christi condus de dl. Iustin Călin.
„În această Sf. Liturghie ne rugăm în mod deosebit pentru acest nou an universitar. Ne rugăm pentru studenții și elevii care sunt prezenți aici în biserică, dar ne rugăm și pentru toți studenții orașului nostru, pentru care poate nimeni nu se roagă. Ne gândim la grupurile de studenți, grupurile creștine din acest oraș“ – a spus în cuvântul său introductiv Pr. Zsolt Szilvágyi.
În omilia sa rostită în limbile română și maghiară celebrantul principal a menționat: „Iubiți tineri, vă recomand să citiți zilnic Sf. Scriptură și să vă puneți mereu întrebarea: ce vrea să-mi spună mie personal Bunul Dumnezeu? O să vedeți că o să găsiți multă lumină în Cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia ne spune, că și noi, preoții, și voi, tinerii, aveți o misiune. Dumnezeu ne arată mereu pasul următor. Pe drumul misiunii voastre vreau să vă doresc trei virtuți: să fiți vigilenți, la ce vă cheamă Dumnezeu, în al doilea rând să aveți răbdare, dacă nu înțelegeți imediat voința lui Dumnezeu și virtutea curajului. Vă dau și două exemple. Astăzi celebrăm în veșmânt roșu Sf. Liturghie, fiindcă este ziua de comemorare a Fericitului episcop Constantin-Ignațiu Bogdánffy. Un episcop care în 1954 și-a dat viața pentru credință și care în anul 1921 în această catedrală a primit Sf. Mir. Drumul lui a fost plin de suferință, în același timp a avut și un țel. Și celălalt exemplu: ieri o profesoară și cercetătoare de origine maghiară, din Ungaria, Katalin Karikó a primit premiul Nobel pentru medicină. Ea a pus bazele vaccinului anti-covid. Am citit un interviu cu ea, interviu în care și-a relatat drumul suferinței ei. De multe ori nu a fost înțeleasă, a trebuit să plece din Ungaria în America, dar și acolo spuneau că cercetările ei nu au niciun sens. Ea spune: mulțumesc tuturor celor mi-au făcut viața mai grea, fără ei nu aș fi ajuns aici.“
La finalul Sf. Liturghii tinerii l-au invitat în fața microfonului pe responsabilul diecezan pentru tineret, Pr. Daniel Dumitru, care în cuvântul său de salut a subliniat: „Bine ați venit, dragi studenți, dragi jucători ai echipei lui Dumnezeu, sezonul 2023/2024. De folosesc acest cuvânt: jucător? În opinia mea a fi jucător înseamnă a te implica, a juca efectiv cu elan tineresc. Și eu vă îndemn în acest nou an ca să vă implicați. Părintele Episcop Iosif Csaba Pál dorește ca acest nou an pastoral să fie dedicat Misiunii. Este foarte important ca să aprindem și noi acest spirit misionar în noi. Nu ajunge că suntem botezați, suntem și trimiși de Isus Cristos ca să jucăm în acest an împreună, avându-L ca antrenor pe însuși Isus Cristos, care ne pune la treabă.“
În continuare familia Chisăliță, Ștefan și Bianca au dat mărturie despre experiențele trăite la Zilele Mondiale ale Tineretului, eveniment organizat în această vară la Lisabona.
Au urmat prezentările grupurilor pentru studenți Jubilate (de limba română), TEKMEK (de limba maghiară), al Colegiului Vino și vezi (de limba română) și corul Harmonia Christi. Totodată au fost prezentați și responsabilii și referenții diecezani pentru pastorația tinerilor:
Responsabil diecezan de tineret: Pr. Daniel Dumitru, paroh al Parohiei Timișoara II Fabric
Responsabil pentru grupul TEKMEK: Pr. László Bakó, paroh de Iratoșu și Sr. Erika-Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt.
Responsabil pentru grupul Jubilate: Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga și Orțișoara și Sr. Erika-Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt.
Responsabil pentru Colegiul Vino și vezi: Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga și Orțișoara și Sr. Alexandra Văcaru SCSJA.
Responsabili pentru corul Harmonia Christi: Sr. Erika-Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt, Sr. Alexandra Văcaru SCSJA și Iustin Călin.
Responsabil pentru pastorația tineretului în Arhidiaconatul de Timiș: Pr. Zoltán Kocsik, director al Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum.
Responsabil mass-media: Pr. Csaba Váncsa, capelan la Parohia Timișoara II Fabric.
După binecuvântarea finală cei prezenți au primit în dar un pachețel cu dulciuri, o lumânare și un verset din Sf. Scriptură.

x x x

Referitor la celelalte arhidiaconate, responsabil pentru pastorația tineretului în Arhidiaconatul de Mureș este Pr. Zoltán György, paroh de Arad-Gai, iar în Arhidiaconatul Banatul Montan responsabil este Pr. Mihai Milan Sima, paroh de Clocotici. Pentru pastorația ministranților responsabil diecezan este Pr. Alin Emil Irimiciuc, paroh de Bocșa.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara