Luni, 21 iunie, Basilica din Maria Radna s-a umplut de sărbătoare. Episcopul diecezei noastre de Timișoara P.S. Iosif Csaba Pál și Pr. Mihai Sima, paroh de Clocotici au adus mulțumire lui Dumnezeu, la picioarele Maicii Sfinte, pentru 40 ani de preoție. Li s-a alăturat încă un preot jubiliar, Pr. Szász János, paroh de Aiud, arhidieceza de Alba Iulia. Celor trei sărbătoriți li s-au alăturat, la această liturghie de mulțumire, preoți și credincioși din dieceza noastră.
Partea muzicală a sfintei liturghii a fost asigurată de două coruri de tineri: corul tinerilor din comunitățile croate (Clocotici și Lupac), care ne-au încântat cu instrumentele lor tradiționale, tamburițele și corul Fiamma din Reșița.
Pr. secretar Bakó László a pregătit, așa cum și-au dorit confrații jubiliari, „o predică scurtă și despre Evanghelie”. Vorbind despre paiul din ochiul fratelui, pr. Bakó László a subliniat că hipersensibilitatea dăunează în orice relație, iar o persoană care mereu are ceva de criticat, găsește ceva de corectat, cu greu poate stabili relații armonioase. Ne-a invitat apoi, după modelul variațiunilor pe o temă dată în muzică, la un exercițiu de autoreflexie, în care să înlocuim „paiul și bârna” cu „binele”, ca de pildă: „Să nu vorbești despre binele pe care l-ai făcut tu, fără să-ți amintești de binele pe care l-a făcut și fratele tău”.  Tema dată ar fi, așadar: observarea binelui în viața mea și observarea binelui în viața fratelui meu. „Și – concluziona părintele – poate că observarea binelui ne va ajuta să nu mai descoperim atâtea paie.”
În încheierea liturghiei, părintele episcop Iosif a adresat tuturor îndemnul de a trăi comuniunea: „Să trăiți în comunitate. Să nu fiți creștini singuratici și să nu lăsați pe nimeni marginalizat și singur. Trăiți în comunitate!…Să faceți un pas hotărât, pentru a construi o comunitate, pentru ca fiecare parohie să fie comunitatea comunităților, unde oamenii se cunosc, se iubesc și se ajută.” A încheiat apoi cu un cuvânt de mulțumire adresat celor care li s-au alăturat, fizic sau în suflet, la acest ceas de sărbătoare: „Vă mulțumesc că astăzi ați venit și sunteți alături de noi. Avem nevoie de acest ajutor al vostru. Bunul Dumnezeu ne sprijină prin voi.”
Christine Maria Surdu