În data de 3 iunie Biserica Romano-Catolică a sărbătorit Preasfântul Trup şi Sânge a lui Cristos. Cu această ocazie în biserica romano-catolică Millennium din Timişoara II Fabric începând cu ora 18.00, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a celebrat o Sf. Liturghie pontificală, la care au concelebrat parohi și capelani ai parohiilor timișorene. Pentru credincioșii prezenți respectarea normelor pentru prevenirea răspândirii COVID 19, adică purtarea măștii și păstrarea distanțării fizice a fost obligatorie.
La începutul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a vorbit despre însemnătatea acestei solemnități. „Cine intră în biserică, nu este prinit doar de pereții reci ai clădirii. În biserică Îl întâlnim pe Isus, Domnul nostru, care și-a dat viața pentru noi și care prin iubirea Lui dorește să facă parte din viața noastră și să facă comuniune cu noi.“ – a spus Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál.
În omilia sa Msgr. Johann Dirschl, vicar general, a subliniat: „Isus și-a dat viața pentru noi toți, a murit pe cruce, și învingând moartea a înviat pentru noi. În același timp a rămas cu noi, ucenicii săi până la sfârșitul veacurilor în Sf. Împărtășanie, în Sfânta Taină a Sf. Altar. Această sărbătoare este una exclusiv catolică, care ne duce înapoi cu 800 de ani în istorie, în anul 1215 la Conciliul al IV-lea de la Lateran, unde se vorbea cu înflăcărare despre prezența lui Cristos în Sf. Hostie și se introduce termenul transsubstanțiere, adică prefacerea miraculoasă a pâinii și a vinului în Trupul și Sângele lui Isus.
Conform normelor impuse de pandemie, în acest an procesiunea cu Sf. Euharistie a avut loc doar în interiorul bisericii, participând doar preoții, iar credincioșii asistând din bancă. Credincioșii au rămas în bănci, urmărind de la locurile lor această celebrare.
La sfârșitul Sf. Liturghii Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan a adresat tuturor credincioșilor invitația de a participa la cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional care va fi organizat la Budapesta în luna septembrie. – Locul nostru este acolo – a spus Episcopul Diecezan, îndemnându-i pe cei prezenți să se înscrie din timp la acest eveniment important al Bisericii Catolice.
(Text și foto: Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)