An de an Parohia Romano-Catolică Ciacova organizează serbarea sf. Martin, episcop de Tours, o tradiție mai veche, care se adresează în special copiilor și tinerilor. Pr. Gyula Dorin Filip pregătește pentru micii participanți o temă legată de viața sf. Martin, respectiv un alt invitat povestește legenda cunoscutului sfânt care și-a împărțit cu săracii chiar și mantaua de ostaș. Anul acesta, la evenimentul organizat joi, 9 noiembrie la ora 18.00 tema aleasă a fost Inteligența Artificială – de aceea a fost ales roboțelul Pepper care să „vorbească“ asistenței despre Martin din Tours.
După ce copiii au aflat de la roboțel detalii despre viața și activitatea Sf. Martin, sărbătoarea a continuat cu cântece în interpretarea corului Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum și a corului Liceului Alexandru Mocioni din Ciacova. La final Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, a binecuvântat lampioanele, laternele, respectiv i-a binecuvântat pe toți cei prezenți în biserică.
Această sărbătoare a fost o adevărată întâlnire a tinerilor și copiilor din decanatele de Deta și Timișoara, fiind prezenți copii, tineri și preoți sosiți din parohiile Deta, Gătaia, Otelec, Buziaș, Timișoara IV. Iosefin, Timișoara VII. Freidorf, Timișoara IX. Preasfânta Treime, Dumbrăvița, Vinga și desigur Ciacova, respectiv elevi de la Școala Generală din Moravița. La serbare au participat dl. Ing. Petru Filip, primarul orașului Ciacova, dl. Zoran Davidovici, viceprimarul orașului Ciacova. Partenerii evenimentului au fost Universitatea de Vest din Timișoara și Primăria Orașului Ciacova.
După binecuvântarea finală, toți cei prezenți au pornit în procesiune cu lampioane, însoțiți de sf. Martin, călare, cu acompaniamentul Fanfarei din Recaș către Piața Centrală a orașului unde au fost așteptați la un foc de tabără cu gogoși, ceai cald și mere, pregătite de doamnele din comunitatea locală. Aici au fost lansate lampioane și baloane colorate pe cerul urbei.
Participarea numeroasă și veselă a creat o atmosferă frumoasă, organizatorii bucurându-se de succesul sărbătorii. Aceasta face ca părintele paroh Gyula Dorin Filip să se gândească deja de pe acum la planuri pentru sărbătorirea sf. Martin și anul viitor.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara
Foto:Miki Sekulic, www.facebook.com/parohia.romcatciacova.3