Sub acest motto și cu această temă a organizat Centrul Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei de Timișoara împreună cu comunitatea romano-catolică, în mare parte alcătuită din credincioși de etnie cehă din Eibenthal, tradiționala întâlnire a tinerilor din Arhidiaconatul Banatul Montan în sâmbăta de dinaintea primei duminici de Advent, precum și aprinderea primei lumânări de pe coroana de Advent. Programul zilei a cuprins o cateheză, discuții în grupuri mici, plen, ateliere și la sfârșit Sf. Liturghie solemnă, celerată în acest an de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.
Tinerii sosiți din aproape toate parohiile de pe teritoriul Banatului Montan și din Timișoara au fost întâmpinați cu multă căldură de către tinerii comunității gazdă, care i-au așteptat pe oaspeți în fața bisericii cu „kolač” tradiționali cu brânză dulce, gem și ceai cald.
Programul a început la ora 11.00 cu o rugăciune urmată de cateheza având ca temă: „Slujind aducem lumina”, ținută de Pr. Mihai Milan Sima, paroh de Clocotici. „Înțelegem adevărata valoare a luminii doar atunci, când suntem fără lumină. Fără lumină nu știm pe unde să mergem, ne pierdem drumul și nu ajungem la țelul nostru. Adevărata lumină este Isus Cristos. Dumnezeu ne cheamă să strălucim în lume, pentru ca alții să vadă lumina din noi și să experimenteze iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Noi putem fi lumina în lume doar urmând exemplul lui Isus, care a venit în lume nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji. Noi suntem fiii luminii, dacă asemena lui Isus slujim cu iubire și smerenie pe cei care au nevoie de ajutor” – a menționat în prelegere părintele paroh. Pentru discuțiile în grupuri mici au fost propuse următoarele întrebări: Ce înseamnă pentru mine că sunt un fiu al luminii? Cum trăiesc eu aceasta? Care sunt faptele concrete prin care eu pot aduce lumina în viața celorlalți, în viața familiei, a parohiei, a comunității mele? La dispoziția celor șase grupuri au fost puse atât câteva camere ale casei parohiale, cât și două săli la sediul Primăriei locale, precum și în restaurantul, în care toți participanții au fost invitați la prânz. Tinerii din comunitatea gazdă au dat dovadă din nou de ospitalitate, ajutând la servit și având grijă ca nimeni să nu rămână flămând.
În plen, reprezentanții grupurilor au prezentat sinteza discuțiilor, subliniind: „Fiii luminii sunt fiii lui Dumnezeu, care trăiesc în credință, după învățăturile lui Isus, având mereu încredere în Domnul. Îl slujesc pe el și pe cei aflați în nevoie. Referitor la faptele concrete, tinerii au enumerat: să fie aproape de oamenii din jur, să fie acolo pentru ei când aceștia au nevoie de ajutor, să-i ajute pe cei săraci și să nu se ferească de ei, să nu fie indiferenți față de persoanele cu dizabilități și defavorizați, să renunțe la propriul orgoliu, să facă sacrificii și să pună și alte persoane pe primul loc, respectiv voluntariatul, rugăciunea.”
După prânz au urmat ateliere, unde tinerii au avut ocazia să confecționeze coronițe de Advent. Organizatorii s-au pregătit cu crengi de brad, rame din sârmă și multe accesorii specifice acestei perioade.
Momentul cel mai solemn al întânirii a fost Sf. Liturghie pontificală celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în cadrul căreia o tânără a aprins prima lumânare de pe coroana de Advent, așezată pe una dintre altarele laterale ale bisericii. Cadrul muzical al Sf.Liturghii a fost asigurat de corul de tineret. Au concelebrat preoții sosiți împreună cu tinerii participanți.
În omilia sa Episcopul Diecezan a menționat două puncte despre care s-a meditat: în prima parte despre Evanghelia primei duminici de Advent, iar în a doua parte despre Advent. „Isus spune: vegheați ca și voi să aveți viață fericită. Să rămâneți în rugăciune cu Acela care s-a născut la Crăciun și la care ne pregătim să-I sărbătorim ziua de naștere. Sunt mulți care în Crăciun nu văd altceva decât bradul, cadouri, petreceri. Poate și noi de multe ori am fost orbi, poate că nici noi nu am observat lucrările lui Dumnezeu, doar ceea ce oamenii au făcut. Să cerem de la Dumnezeu ochi noi, ochi ai sufletului, care descoperă ce face Dumnezeu, că Dumnezeu lucrează minunat.” – a spus Părintele Episcop. După omilie Marybel Köstner, elevă în clasa a IX-a din Reșița a dat mărturie, împărtășind cu cei prezenți gândurile sale legate de Advent: „Adventul este un timp de profundă așteptare a venirii Mântuitorului nostru Isus Cristos. La începutul Adventului îmi stabilesc reguli personale, prin care încerc să îmi îmbunătățesc comportamentul de creștin. Am descoperit pe parcursul celor patru săptămâni de Advent, de post și rugăciune că Dumnezeu mi-a trimis multe posibilități de a realiza ceea ce mi-am propus.”
La sfârșitul Sf. Liturghii Pr. Mihai Milan Sima a anunțat printre aplauzele celor prezenți că în anul care vine întâlnirea tinerilor din Arhidiaconatul Banatul Montan și aprinderea primei lumânări de Advent va acea loc în Parohia Clocotici.
Pr. Davor Lucacela, paroh de Orșova, parohie de care aparține și parohia Eibenthal, i-a mulțumit Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara pentru că a celebrat Sf. Liturghie și a petrecut această zi în mijlocul tinerilor, autorităților locale pentru buna colaborare, iar organizatorilor și tinerilor voluntari pentru efortul depus.
A fost o zi plină cu multe întâmplări și gânduri frumoase, mărturii prin cuvinte și fapte, prietenii noi, rugăciune comună și pregătire sufletească pentru solemnitatea Nașterii Mântuitorului nostru, Isus Cristos, Crăciunul.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara