„A asculta este, așadar, primul ingredient indispensabil al dialogului și al bunei comunicări. Nu se comunică dacă mai întâi nu s-a ascultat și nu se face un bun jurnalism fără capacitatea de a asculta“, se arată în mesajul Papei Francisc pentru Ziua mondială a comunicaţiilor sociale din acest an. Ascultare, atenție acordată celor din jur, dialog, buna comunicare – acestea au fost temele principale ale întâlnirii în limba maghiară organizată joi, 14 iulie, pentru operatorii mass-media din Arhiepiscopia de Alba Iulia și diecezele de Oradea și Timișoara.
Întâlnirea, desfășurată pe platforma online de comunicare Zoom a fost, pe de o parte, o continuare a întâlnirilor naționale și regionale care au fost organizate în anii precedenți pentru reprezentanții mass-mediei diecezelor romano-catolice și greco-catolice din România, dar și o modalitate de face cunoștință cu colegii noi care s-au alăturat acestei echipe. La întâlnire au participat Excelența Sa Dr. Gergely Kovács arhiepiscop de Alba Iulia, Excelența Sa László Böcskei episcop diecezan de Oradea, precum și reprezentanți ai revistei Vasárnap, ai editurii Verbum, ai portalurilor de știri online romkat.ro și hittan.ro, ai redacției Radio Maria în limba maghiară, ai Ordinului Franciscanilor din Transilvania, ai Arhiepiscopiei de Alba Iulia, ai birourilor de presă din Diecezele de Oradea și de Timișoara. Întâlnirea a fost moderată și organizată de redactorul Márta Bodó, care a formulat două întrebări de bază: cum comunică Biserica și ce dorește societatea de la Biserică, ce așteptări are, cum apreciază ea Biserica?
La începutul întâlnirii, Excelența Sa Gergely Kovács arhiepiscop i-a salutat pe participanți și a subliniat că, în opinia sa, rolul presei catolice este acela de a informa rapid, autentic, exigent și bine: „Toate ideile și sugestiile sunt binevenite. Salut organizarea unor astfel de întâlniri. Spor la treabă! – a spus Arhiepiscopul.
Excelența Sa László Böcskei, episcop diecezan de Oradea a subliniat importanța cooperării între dieceze și importanța colaborării cât mai bune și eficiente cu presa laică: „Pe lângă reportaje, operatorii mass-media trebuie să evalueze și așteptările presei laice și subiectele care îi interesează pe cititori. Există caracteristici locale pe care este bine să le urmărească și să le integreze în comunicarea per ansamblu. Este important să lucrăm împreună, să ne dezvoltăm împreună, să ne completăm reciproc și să acționăm în mod unitar“, a spus Episcopul Diecezan, care în luna septembrie intenționează să organizeze o întâlnire cu o prezență fizică pentru operatorii mass-mediei catolice de limba maghiară la Oradea.
Până atunci însă participanții au propus să se organizeze încă o întrevedere online pentru a stabili tema și data exactă a întâlnirii din septembrie.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara