Tabăra de vară a familiilor a avut loc la Rusca Montană în perioada 22-25 iunie 2023, la ea particiând șase familii din Timișoara.
Tema acestei întâlniri a fost „Isus viu între noi“. Părintele Marin Matieș (Caransebeș) și sora Maria Böbe Tari au prezentat prelegeri cu privire la sacramentul Căsătoriei. Programul a fost destul de concentrat, dar și foarte interesant și captivant, fiind constituit din expuneri zilnice, mărturii ale familiilor, sf. Liturghie și Adorație Euharistică de seară.
Copiii au avut parte de un program creativ și distractiv desfășurat sub îndrumarea Sr. Emese și sub supravegherea domnișoarei Roxana Cozmuța.
Atât copiii cât și adulții au fost repede angrenați în spiritul taberei printr-o comuniune sinceră, prietenească, dar și spirituală prin jocuri și activități tematice.
Doamna Helena Costescu ne-a prezentat cartea „Regula de viață a unei mame: Cum să aduci ordine în casa ta și pace în sufletul tău“ de Holly Pierlot, relatându-ne câteva ipostaze concrete din viața unei mame a cinci copii, cu provocările ei cotidiene și modul în care se poate echilibra viața spirituală cu provocările zilnice.
Toate familiile și-au deschis sincer sufletul, împărtășindu-și problemele din viața de zi cu zi, dar și din viața spirituală. Așa se face că din această tabără am plecat mai îmbogățiți spiritual, dar și cu o listă mai mare de prieteni.
Concluzia acestei rodnice întâlniri este că deși suntem diferiți ca persoane și familii, avem aceiași scară de valori, care îl are în prim plan pe Dumnezeu, singura constantă în viața noastră, adică pe acela care este factorul decisiv în rezolvarea problemelor cu care se confruntă familiile.
Drumețiile pe traseele din localitate ne-au oferit perspective frumoase, de neuitat și peisaje pe care le vom păstra mult timp în memorie și pe care așteptăm cu nerăbdare să le revedem.
Am plecat din Rusca Montană cu privirea la Isus de pe crucea situată în vârful muntelui, care ne-a binecuvântat cu o ploaie torențială de vară.
La revedere tabără dragă! Abia așteptăm să ne revedem!

Familia Hera
Timișoara, 25.06.2023

Două feedbackuri din partea familiilor…

„În clipa în care am aflat că motto-ul din acest an v-a fi „Isus e viu și e printre noi“, m-am gândit/ne-am gândit „asta știm deja, că doar a murit pe cruce pentru păcatele noastre și a înviat pentru noi, a treia zi, conform Scripturilor“ – dar ce legătură are cu viața noastră de familie?
Eeee, nu e chiar asa, am descoperit că, de fapt, e prezent în viața noastră în fiecare zi, 24 de ore din 24 și că în orice lucru care îl facem El, e tot acolo. N-am conștientizat asta, așa cum o conștientizăm acum!
Ne-am bucurat și ne-am reîncărcat spiritual cu fiecare poveste, emoție, trăire. E mare lucru să împărtășești cu alte familii aceleași puncte comune și să realizezi că doar detaliile fac diferența, de aceea nu există două familii la fel.
Este al doilea an în care participăm la o astfel de tabără și am înțeles un lucru important: chiar dacă cunoșteam deja două dintre familii, niciodată nu v-a interveni plictisul sau monotonia deoarece motto-ul tot timpul v-a face diferența și realizezi că încă nu cunoști îndeajuns pe cel/cei de lângă tine.
Ca și concluzie: viața de familie e ca o bucată de ață, care crezi tu atunci când te căsătorești că e netedă și întinsă, dar atât cât relația se aprofundează și mergi pe firul ei, găsești bucle nenumărate, uneori și noduri și atunci e important să conștientizăm cât de viu e Isus, cât e de prezent si important în viața noastră și – cu credință și perseverență – acel fir al vieții de căsătorie, ca prin minune, se întinde și se netezește așa cum am crezut la începutul acestei călătorii, în Taina Sfântă a căsniciei.
Dar asta nu poți realiza ori conștientiza singur. Ai nevoie de noi relatări, și ale altor altor persoane care trăiesc aievea, cam același lucru. Avem nevoie de aceste tabere! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!“

Familia Heidi și Alin Călin

„Anul acesta am participat alături de copiii noștri la tabăra familiilor organizată la Rusca Montana între 22 -25 iunie. A fost o experiență extraordinară pe care ne-am propus să o repetăm în fiecare an, cu ajutorul lui Dumnezeu. Tabăra a avut ca motto „Isus e viu între noi!“ Pe lângă momentele de relaxare și reîncărcare a energiilor noastre, experiența spirituală a fost peste cuvinte.
Copiii noștri, alături de ceilalți copii s-au bucurat foarte mult – s-au jucat, au învățat, s-au implicat în activități gospodărești, au creat – au fost atât de bucuroși de tabără, încât, ca și Petru, pe muntele Tabor, au cerut să rămânem acolo mereu!
Pentru noi adulții, a fost o reconectare cu Dumnezeu în relația noastră, o reconstientizare a prezenței lui Cristos între noi.
Un gând pe care ni l-am însușit și profund conștientizat este acela că fiecare soț/părinte a primit vocația de a-i conduce pe ceilalți membri ai familiei la mântuire. Avem misiunea de a ne mântui împreună, iar mântuirea celuilalt nu se face prin a cere cu orice preț schimbarea comportamentului partenerului/copiilor, ci noi, prin trăirea credinței în Cristos, cu viața noastră, cu blândețea și gingășia cu care îi îngrijim pe cei din jur, să inspirăm în ceilalți dorul și dorința ca și ei să trăiască în Cristos. Tot ceea ce facem să facem prin invocarea prezenței lui Cristos în acțiunile noastre, să facem cu și din iubire pentru cei din jurul nostru – familie, prieteni, colegi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru experiența taberei familiilor și recunoștință celor ce s-au lăsat a fi uneltele lui Dumnezeu pentru ca noi să avem această înălțătoare trăire! Lăudat sa fie Isus și Maria!“

Familia Marcel și Cristina Șeica