În aceste zile se desfășoară tabăra pentru copiii și tinerii de etnie slovacă din Butin, filială a Parohiei Romano-Catolice Gătaia, cu participarea unui grup de studenți și tineri profesori, în frunte cu Pr. Marián Jaklovský, sosiți în misiune de la Centrul Pastoral Universitar din Košice, Slovacia.
După cum ne-a relatat Pr. Lóránd Máthé, paroh de Gătaia, aceste tabere au loc deja de 12 ani, în fiecare vară la ele luând parte tineri din partea Centrului Pastoral Universitar din Košice. În cadrul taberelor se organizează diferite activități pe teme religioase. Durata taberei este de două săptămâni, înainte de masă au loc programe cu și pentru copii, iar după-amiază au loc diferite activități la care participă cu precădere tinerii.
„În acest an Pr. Marián Jaklovský, capelan la Centrul Pastoral Universitar din Košice, a sosit cu șase tineri, o parte studenți, o parte deja absolvenți. Oaspeții sunt cazați la sediul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) din Butin, masa caldă este asigurată prin catering, micul dejun și cina sunt aduse de membrii comunității slovace locale. Aceste tabere sunt foarte binevenite, deoarece majoritatea copiilor și tinerilor de aici îsi petrec vacanța acasă. Programul începe dimineața la ora 9.00, când copiii se întâlnesc la sediul UDSCR, și de aici pornește aventura: fie au loc activități prin sat, fie se merge la pescuit în lacul din apropiere, fie cu toții învață dansuri populare – mai ales tinerii din grupurile de dansuri populare din Butin. Aceștia au deja și costume tradiționale, procurate cu ajutorul sponsorilor de etnie slovacă. În biserică, în fiecare zi este Sf. Liturghie, sunt zile în care are loc și devoțiunea Calea Sf. Cruci sau la Adorație Euharistică, este ocazie de spovadă, iar sămbătă, 13 august cu toții au participat și la pelerinajul credincioșilor slovaci la Maria Radna. Timp de două săptămâni copiii și tinerii practic parcurg întreaga Sf. Scriptură cu ajutorul scenetelor sau a temelor prelucrate. De exemplu, în legătură cu episodul în care Isus se pierde cu ocazia pelerinajului la Ierusalim, toți copiii au pornit în căutarea Lui prin sat. Până la urmă L-au găsit în biserică, în tabernacol. Tabăra se va încheia duminică, 21 august 2022, cu ocazia hramului bisericii sfințite în cinstea Sf. Fecioare Maria Regină, la Sf. Liturghie celebrată la ora 13.00“ – a relatat Pr. Lóránd Máthé.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara