În perioada 2-4 iulie 2021 la „Casa Jakobus“ a Asociaţiei Caritas Lipova a găzduit o tabără pentru familii în limba română. Programul taberei a fost coordonat de către Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș și Sr. M. Böbe Tari soră mariană de Schönstatt, referent pentru pastorația familiilor. Tema întâlnirii a fost: Implementarea în viața de familie a învățăturii exortației apostolice «Amoris laetitia» a Sfântului Părinte Papa Francisc.

În aceste zile toride de vară, am participat la o mini tabără pentru familii sub îndrumarea Biroului pentru Pastorația Familiilor din Dieceza de Timișoara.
Întâlnirea, la care au participat 5 familii, a avut loc în orașul Lipova în primitoarea și liniștita Casa Iacobus sub îndrumarea Pr. Marin Matieș paroh de Caransebeș si a Sr. Böbe responsabili pentru Pastorația Familiilor.
Sosiți din Reșița, Caransebeș, Dudeștii Vechi și Timișoara, încă din primele momente, am simțit o mare familiaritate între noi și deși nu ne mai văzusem cu mulți dintre cei prezenți, am găsit multe lucruri comune, o dorință puternică de împărtășie, comunicare și o sete de prezența lui Dumnezeu.
În fiecare dimineață după Sf. Liturghie celebrată de părintele Marin, am ascultat prezentări ale îndemnului apostolic Amoris laetitia al Papei Francisc pentru  îngrijirea pastorală a familiilor, greu încercate în aceste vremuri. Sora Böbe a ales să ne vorbească despre rolul tatălui în familia creștină avându-l că model și protector pe Sf. Iosif, omagiat în acest an.
Deși zilnic suntem confruntați cu probleme și situații care ne pun la încercare armonia și pacea în familiile noastre, trebuie să ne adaptăm și updata(m) provocărilor,  care ne solicită zilnic căsnicia și chiar credință noastră.
Pentru că Isus a spus că „unde doi sau trei se adună în numele Meu, acolo sunt prezent și Eu”.
Familia are un rol imortant în societate și deseori este amintită și subliniată în Sf. Evanghelie. Se poate face o analogie între familia creștină ca mică biserică și Sfânta Treime astfel: tatăl pământesc – Tatăl Ceresc;  fii/ficele – Fiul Isus; mama – Duhul Sfânt. Isus –mirele și Biserica-mireasă.
Tatăl – capul familiei, susținător material și moral, model de seriozitate, statornicie, credință și cinste.
Fiul /fiica– pus(a) în centrul familiei  că un reper al idealurilor și dorințelor noastre, ocupă un loc central în familie, preocuparea celorlați membri în creșterea, educarea și maturizarea tânărului creștin și pregătirea lui pentru o viață creștină.
Soția – mama are rolul de liant al familiei și care prin sensibilitatea maternală caracteristică, este mereu atentă la cele mai mici detalii din sânul familiei dar și susținătoare și sfătuitoare a soțului.
Legătură între toate acestea este, Isus–Iubire, pentru că unde nu-i iubire, nimic nu e, iar dacă-L punem pe Isus în centrul familiei noastre avem și iubirea în familiile noastre, care ne va face capabili să învingem toate încercările vieții.
Pe parcursul acestor zile Pr. Marin și  Sr. Böbe, ne-au angrenat în tot felul de jocuri de mima, desen, prestidigitație și  competiții sportive între familii care au creat o strânsă legătură între noi, ne-au făcut să ne simțim iar copii și să ne bucurăm de lucrurile simple. Seara, înainte de culcare, Helena și ceata veselă de copii ne-au invitat la un spectacol de teatru de păpuși și povești.
Ca în orice tabără nu a lipsit focul de tabără cu bezele și slănină cu ceapă coapte în țepușe,  spre deliciul copiilor, care au uitat să se mai joace cu telefoanele.
Mulțumesc, organizatorilor și  gazdelor, în numele tuturor celor care au participat și am dori să mai repetăm această experiență frumoasă, la care va invităm și pe voi, cei care citiți aceste rânduri și pe care, sperăm că v-am făcut curioși.

Iulia, Stela si Geo,   
Timisoara, 07.07.2021