Papa Francisc l-a invitat pe fizicianul german originar din România și laureat al Premiului Nobel Stefan Hell (59 de ani) să devină membru al Academiei Pontificale de Științe. Academia Pontificală de Științe, cu sediul în grădinile Vaticanului este dedicată dezbaterii progreselor științifice și cunoașterii problemelor teoretice. Aceasta are 80 de membri care sunt selectați fără a ține cont de naționalitate sau de credință. Actualul președinte al Academiei este agronomul din Bonn, Joachim von Braun.
Prof. dr. Stefan Walter Hell a fost invitat la Vatican împreună cu familia sa (patru copii, soția și tatăl său). Joi, 15 septembrie 2022, familia Hell a fost preluată de la aeroport și cazată la un hotel din Vatican. Vineri, 16 septembrie 2022, la ora 10:30, a avut loc recepția oficială cu Papa Francisc. Salutul Papei, marcat de problemele vârstei înaintate, a fost în italiană. În acest an, 30 de noi oameni de știință au fost prezentați la Vatican. Toți au fost întâmpinați personal de Papa Francisc. Fiecare nou membru al Academiei Pontificale a făcut apoi o prezentare a subiectului său științific într-un interval de timp de aproximativ 10 minute. Acesta a fost și cazul laureatului Premiului Nobel, Prof. Dr. Stefan Hell, care a vorbit despre microscopul optic, care este cea mai importantă formă de microscopie pentru studiul celulelor vii și a cărui claritate poate fi mărită până la scară moleculară.
Ștefan Hell este originar din orășelul arădean Sântana, domnia sa fiind născut aici la 23 decembrie 1962. A urmat cursurile școlii generale până în clasa a VIII-a în Sântana, iar apoi doi ani la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara. Ca etnic german emigrat cu familia sa la Ludwigshafen am Rhein. A studiat fizica la Heidelberg și apoi s-a specializat în proceduri de microscopie. Pe lângă numeroase premii și doctorate onorifice, a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2014. Dr. Hell a efectuat cercetări la Laboratorul European de Biologie Moleculară, la Turku, Finlanda, și la Oxford, printre multe altele. Din 2002 a fost director al Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și, din 2017, director al Institutului Max Planck pentru Cercetare Medicală din Heidelberg. În plus, este profesor onorific la Heidelberg și Göttingen. Pe viitor, tatăl de familie în vârstă de 59 de ani va trebui să își programeze întâlnirile de lucru și la Roma. Papa Francisc l-a numit pe Hell membru cu drepturi depline al Academiei Pontificale de Științe.
Noul membru Stefan Hell este romano-catolic. El a declarat pentru Vatican News că omenirea se confruntă în prezent cu multe provocări de diferite tipuri. Academia Pontificală reunește o serie de experți remarcabili în toate domeniile: „Desigur, cu cadrul meu foarte modest, pot contribui într-un fel.“
Mai multe informații găsiți și sub: https://www.pas.va/en/academicians/ordinary/hell.html

Relatare din partea dlui Josef Lutz