În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață“, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață“, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.
„Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor, încă din momentul concepției. Scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță.“ – se poate citi în comunicatul apărut pe site-ul acestor manifestări naționale marsulpentruviata.ro.
Și în Timișoara această manifestare a fost organizată în Solemnitatea Buneivestiri, sâmbătă, 25 martie a.c., începând cu ora 12.00 în Parcul Carmen Sylva de către Asociația „Darul Vieții“ alături de mai multe culte religioase și organizații creștine, vorbitorii adresându-se celor prezenți de pe treptele bisericii greco-catolice Sf. Maria Regina Păcii.
În cuvântul său introductiv Pr. Ioan Chişărău, parohul acestei comunități, i-a salutat pe Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, Excelența Sa Ioan Călin Bot, episcop, administrator apostolic al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, pe pastorii celorlalte culte și confesiuni. Din partea Bisericii Romano-Catolice a mai fost prezent Pr. Simon Ciubotaru, paroh de Timișoara VII Freidorf.
„Noi suntem aici ca să arătăm lumii nedreptatea care se face împotriva copilașilor nenăscuți“ – a subliniat Pr. Ioan Chişărău, care a mai precizat: în acest an s-a hotărât, ca să ia cuvântul nu numai preoți și ierarhi bisericești, ci și reprezentanți ai societății civile: elevi, studenți, medici, politicieni, avocați etc.
În cuvântarea sa Excelența Sa Călin Ioan Bot, episcop, administrator apostolic al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj a menționat: „Eu consider, că suntem un mic semn. Mai degrabă noi ne încurajăm reciproc, confesiunile între noi, și ne ferim valorile, în mod particular, cu această ocazie, această valoare a vieții de la începutul până la sfârșitul ei natural. Sunt convins, că acolo, unde ne desfășurăm viața de zi cu zi, fiecare dintre noi, este locul, să promovăm aceste valori, să promovăm viața.“
Următorul vorbitor a fost Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, care a rostit o rugăciune: „Este prea puțin, ce putem face noi, oamenii. De aceea eu acum vă invit acum, ca să ne rugăm împreună: Isuse Cristoase, din tot sufletul ne rugăm la Tine pentru acei copilași, care din cauza avortului și-au terminat viața aici pe pământ, Te rog să-i primești acolo, unde este viața adevărată. Te rog pentru acele mame, care s-au simțit atât de constrânse, că au săvârșit aceste fapte, ca să-și găsească pacea și iertarea la Tine, ca să poată să înceapă o viață nouă împreună cu Tine. Îți mulțumesc, Isuse, pentru viața în Tine, că Tu ți-ai dat viața pentru ca noi să avem adevărată viață fericită.“
În continuare au urmat discursurile și cuvântările celorlalți invitați, printre care pastorul Remus Runcan, președintele comunității baptiste, eleva de clasa a XII-a Ana-Maria Rusu și Dr. Cristina Valea, fondatoarea fundației Pro Vita Medica.
După aceste cuvântări cei prezenți au pornit către Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, alăturându-se preoților și credincioșilor acestei confesiuni, după care participanții și-au continuat împreună drumul către sediul Prefecturii și Consiliului Județean Timiș.
Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara