Vizita canonică a Excelenței Sale, Iosif Csaba Pál, episcop diecezan romano-catolic de Timișoara în Parohia Arad-Micalaca încheie seria vizitelor programate a se desfășura în luna octombrie a anului 2021. Ea a fost deschisă în mod solemn joi, 28 octombrie a.c., ora 17.30, printr-o Sfântă Liturghie, celebrată în limbile română, maghiară și germană de episcopul diecezan, concelebranți fiind Pr. László Balogh, parohul locului, Pr. Árpád Király, canonic, arhidiacon, paroh de Arad-Șega. Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș, și Pr. Miklós Erős, paroh de Zimandu Nou, jud. Arad.
În cadrul Sfintei Liturghii, celebrate în biserica parohială „Sf. Fecioară Maria“ din Arad-Micalaca, Excelența Sa, făcând referire la fragmentul din sf. Evanghelie și la sfinții comemorați în respectiva zi, Sf. Simon și Iuda Tadeul, a dorit să transmită credincioșilor câteva impulsuri pregnante sufletului creștin: „În viața noastră, totul trebuie construit pe El; rugăciunea este relația construită și întreținută cu Dumnezeu, este convorbire cu Dumnezeu; în primul rând, noi avem nevoie de aceasta, noi trebuie să fim în relație cu Dumnezeu; pentru noi, relația cu Dumnezeu trebuie să fie cum este apa pentru pește, sau cum este relația unui copil cu mama sa. Dacă noi nu construim o relație cu Dumnezeu, ne împovărăm cu frică exagerată, pentru că nu ne știm iubiți de Dumnezeu, nu știm că suntem în palma Lui, nu știm că suntem iubiți de Cineva, și acel Cineva este Atotputernic. Isus ne cheamă pe fiecare, personal. Și ție îți spune: «Urmează-mă!».“
După Sfânta Liturghie a avut loc o întâlnire cu copiii și tinerii parohiei, unde au fost dezbătute diferite teme importante și relevante vârstei lor, precum provocările zilnice la care aceștia sunt supuși, modalitățile de a rezista în fața ispitelor, decizia de a-și fonda alegerile pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, tinerii au mărturisit că taberele, timpul petrecut împreună dar și Adorațiile Euharistice reprezintă bucuriile lor cu privire la viața creștină.
Vineri, 29 octombrie a.c., în cea de-a doua zi a vizitei canonice, credincioșii din filiala Horia/ Panatul Nou, jud. Arad, s-au reunit, de la ora 12:00, la o frumoasă Sfântă Liturghie, celebrată de părintele episcop Iosif Csaba Pál, în biserica sf. Ignațiu de Loyola, concelebranți fiind Pr. László Balogh și Pr. Árpád Király.
Ulterior, păstorul diecezei s-a întâlnit cu angajații și colaboratorii parohiali, cu membrii comunității grupului de Rozariu și cu consilierii parohiali. La toate aceste întâlniri au participat  Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral și paroh de Timișoara IV. Iosefin și Sr. Maria Böbe Tari, referent diecezan pentru pastorația familiilor.
Întreaga comunitate a mulțumit, în mod deosebit, pentru onoarea și bucuria de a-l avea, după 18 ani scurși de la ultima vizită canonică, pe episcopul diecezei, în mijlocul lor, păstrând în suflet, cu mult drag, toate discuțiile purtate în aceste zile, amintiri ce nu se vor lăsa șterse de patina timpului.

Thabitta Kozilek