În zilele de 6 și 7 noiembrie 2022 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara a vizitat Parohiile Romano-Catolice Chișineu-Criș și Satu Nou, jud. Arad, ambele administrate de către pr. János Kapor.
În după-amiaza primei zile a vizitei canonice Păstorul diecezei s-a întâlnit în casa parohială din Chișineu-Criș cu tinerii, cu care a purtat un dialog deschis. Începând cu ora 17.30, în biserica parohială din Chișineu-Criș, Episcopul Diecezan a celebrat Sf. Liturghie de deschidere a vizitei. Au concelebrat Pr. Árpád Király, arhidiacon de Mureș, protopop de Arad, paroh de Arad-Șega, Pr. Mihai Blăjuț OFMConv, paroh al comunității greco-catolice și Pr. János Kapor. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de către corul bisericesc. După cum a menționat în cuvântul său de salut parohul locului, la Sf. Liturghie au participat credincioși sosiți și din filialele acestei parohii: Vărșand, Socodor, Șimand, Adea, Zerind, Iermata Neagră. În numele comunității, episcopul a fost salutat de către parohul locului și de dl. János Mosoni, președintele comitetului bisericesc al Parohiei Chișineu-Criș.
În omilia sa Episcopul Diecezei de Timișoara a menționat: „Mă bucur că ați sosit într-un număr atât de mare la această Sf. Liturghie, ocazie cu care putem să sărbătorim împreună și putem să ne rugăm împreună pentru această comunitate. Cum este acestă comunitate? Am auzit lucruri frumoase în cuvintele de salut. Este bine să ne punem și întrebarea, dacă această comunitate se dezvoltă sau slăbește, dacă crește sau nu în credință? Nu mă gândesc neapărat la cei care emigrează fizic, ci mai degrabă la acei credincioși care „emigrează“ de la practicarea credinței. În fiecare comunitate sunt credincioși practicanți, care vin regulat la biserică, își trăiesc credința și în viața de zi cu zi, și există un procent destul de mare de persoane, care vin la biserică doar cu ocazia marilor sărbători și își lasă credința acolo, în biserică.
După Sf. Liturghie, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan s-a întâlnit în biserică cu grupul de copii, dăruindu-le apoi fiecăruia câte o iconiță. La aceste întâlniri au fost prezenți: Pr. Árpád Király, arhidiacon de Mureș, protopop de Arad, Sr. Erika Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt, referent pentru pastorația tineretului, d-na Melinda Baum, responsabilă în cadrul Biroului pentru pastorația Familiilor și Adulților pentru Arhidiaconatul de Mureș și Pr. János Kapor.
În cea de-a doua zi a vizitei canonice, luni, 7 noiembrie, la ora 11.00 Păstorul Diecezei de Timișoara a celebrat o Sf. Liturghie în biserica parohială din Satu Nou, la care au concelebrat: Pr. Árpád Király, Pr. László Balogh, paroh de Arad-Micalaca, Pr. Miklós Erős, paroh de Zimandu Nou și Sântana, Pr. Mihai Blăjuț OFMConv și Pr. János Kapor. În cadrul acestei Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a binecuvântat lucrările de restaurare interioară a bisericii, finalizate de curând. La Sf. Liturghie au fost prezenți dl. Haász Tibor, primarul acestei localități, dl. Tamás Péró consilier județean Arad, Pr. Zsolt József Vékony pastor reformat în Sânleani și Pr. Deák Bálint Sándor pastor evanghelic-lutheran în Satu Nou.
La sfârșitul Sf. Liturghii, Pr. János Kapor a mulțumit tuturor celor care au contribuit și au sprijinit renovarea interioară a bisericii: părintelui episcop, domnului deputat Péter Faragó, domnului primar și domnului consilier precum și credincioșilor, care au ajutat împreună în demararea lucrărilor. – „Nu este întotdeauna important ca noi să facem lucruri mari, ci ca Dumnezeu să realizeze prin noi lucruri valoroase“ – a spus parohul locului, mulțumind totodată atât corului bisericesc cât și corului de tineret pentru înfrumusețarea prin cântece a Sf. Liturghii.

În după-amiaza aceleași zile, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan s-a întors la Chișineu-Criș, unde, în casa parohială s-a întâlnit începând cu ora 15.00 cu membrii Congregației Sf. Rozariu, de la ora 16.00 cu membrii Asociației Kolping, de la ora 17.00 cu membrii Comitetului Bisericesc, iar de la ora 18.00 cu grupul de familii. La aceste întâlniri au fost prezenți Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral și Sr. Böbe M. Tari, soră mariană de Schönstatt, referent pentru pastorația familiilor și adulților.
– „Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această comunitate, și pentru toți membrii săi care doresc să realizeze lucruri frumoase în viața ei. Bunule Dumnezeu, Te rog, dă-ne harul, să vedem ceea ce este cu adevărat important. Dă-ne înțelepciune, să putem găsi pasul următor“ – a rostit în rugăciunea de încheiere a vizitei Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara