Se desfășoară în zilele 2-6 august 2023 cea de-a 42-a călătorie apostolică internațională a papei Francisc, care merge în Portugalia cu ocazia celei de-a 37-a Zile mondiale a tineretului. Alături de întâlnirile cu tinerii, programul cuprinde un scurt pelerinaj la Fatima. Sala de presă a Sfântului Scaun a publicat astăzi programul detaliat al călătoriei.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
6 iunie 2023 – Vatican News. Papa Francisc efectuează o călătorie apostolică de cinci zile în Portugalia, din 2 până în 6 august a.c., cu ocazia Zilei mondiale a tineretului de la Lisabona, care a ajuns la cea de-a 37-a ediție internațională. Vizita papei în Portugalia reprezintă a 42-a călătorie apostolică a pontificatului.

Miercuri, 2 august: Roma – Lisabona
Potrivit programului publicat astăzi de Sala de presă a Sfântului Scaun, papa pleacă de la Roma la ora 7.50 și ajunge la Lisabona la ora locală 10.00. După primirea oficială, are loc ceremonia de bun venit la Palatul Național de Belém, urmată de vizita de curtoazie la președintele țării. La ora 12.15, papa adresează primul discurs al vizitei la Centrul Cultural de Belém, în prezența autorităților, societății civile și a membrilor Corpului Diplomatic. La ora 16.45, la nunțiatura apostolică din Lisabona, papa are o întâlnire cu prim-ministrul țării. Prima zi a vizitei în Portugalia se încheie cu rugăciunea Vesperelor, la ora 17.30, la Mănăstirea “Mosteiro dos Jerónimos”, când Sfântul Părinte rostește omilia slujbei în fața episcopilor, preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, seminariștilor și lucrătorilor pastorali.

Joi, 3 august: Lisabona – Cascai – Lisabona
A doua zi a vizitei sale în Portugalia are trei întâlniri publice. Prima, la ora 9.00, la Universitatea Catolică Portugheză, cu tinerii universitari; a doua, la ora 10.40, cu tinerii asociației Scholas Occurrentes, la sediul acesteia din localitatea Cascais; în fine, la ora 17.45, Ceremonia de primire la Parcul Eduard al VII-lea.

Vineri, 4 august: Lisabona
Agenda din a treia zi a vizitei în Portugalia se desfășoară în întregime la Lisabona și începe la ora 9.00, la “Praça do Império”, unde papa merge ca să stea la dispoziție pentru spovada mai multor tineri. Succesiv, papa are o întâlnire cu reprezentanții unor centre de asistență și de caritate la Centrul Parohial de Serafina. La ora 12.00, papa stă la prânz cu un grup de tineri la nunțiatura apostolică. În fine, la ora 18.00, papa participă la rugăciunea ”Calea Crucii” cu tinerii în Parcul Eduard al VII-lea.

Sâmbătă, 5 august: Lisabona – Fatima – Lisabona
Penultima zi a vizitei cuprinde pelerinajul papei la sanctuarul Fecioarei Maria de la Fatima, unde ajunge la ora 9.00. Câteva minute mai târziu, papa se roagă rozariul împreună cu mai mulți tineri bolnavi la Capela aparițiilor de la Fatima. În jurul orei 12.00, papa ajunge din nou la Lisabona, iar la ora 18.00, are o întâlnire privată cu iezuiții la Colegiul ”S. João de Brito”. În fine, la ora 20.45, așteptata Veghe cu tinerii la Parcul Tejo din Lisabona.

Duminică, 6 august: Lisabona – Roma
Agenda ultimei zile a papei în Portugalia începe la ora 9.00 cu Sfânta Liturghie pentru Ziua mondială a tineretului, în Parcul Tejo, cu omilia papei și rugăciunea ”Îngerul Domnului”. La ora 16.30, papa are o întâlnire cu voluntarii ZMT de la Lisabona, în apropiere de “Passeio marítimo“, de la Algés. La ora 17.50 este programată ceremonia de rămas bun, la baza aeriană Figo Maduro din Lisabona și întoarcerea la Roma, unde sosirea este prevăzută pentru ora locală 22.15 pe aeroportul internațional ”Leonardo da Vinci”.

Sursa: www.vaticannews.va/ro