Duminică, 23 ianuarie a.c, începând cu ora 17:00, E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara și  prea onoratul pr. canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane au participat la o celebrare ecumenică, în biserica parohială ortodoxă ”Pogorârea Sfântului Duh” din Timișoara, piața Dacia. Întâlnirea de rugăciune s-a bucurat de prezența și participarea, Î.P.S. Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, pr. Zaharia Pereș, protopopul ortodox român al Timișoarei și paroh al bisericii-gazdă, pr. Ciobotin Blagoe, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, Pr. Răzvan Oprișa, Vicar Foraneu și Protopop Greco-catolic de Timișoara, pr. Gheorghe Rușneac, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, pastorul Ștefan Jakab din Arad, reprezentantul comunității luterane, d-na dr. Luciana Friedmann, președinte comunității mozaice din Timișoara, a rabinului Zvika Kfir, pastorul onorific Constantin Leontiuc, reprezentantul comunității penticostale din Timișoara și pastorul Sami Tuțac, președintele cultului baptist.  De asemenea, au participat numeroși preoți, aparținând tuturor cultelor implicate în cadrul acestui eveniment.
Întâiul vorbitor a fost E.S. Episcop Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, care a transmis întregului popor al lui Dumnezeu prezent câteva cuvinte de învățătură: ”Ne-am adunat astăzi membrii diferitelor biserici și comunități; diferențele dintre noi sunt evidente; ne cunoaștem cu toții, le cunoaște și bunul Dumnezeu. Și El ne iubește așa cum suntem, diferiți; suntem împreună ca să ne unim cu această iubire a Tatălui ceresc. Pe parcursul istoriei de multe ori am ieșit din această iubire. (…) Diversitatea, care poate fi o îmbogățire reciprocă, a devenit motiv de divergențe, dezbinare și uneori de dușmănie. Astăzi suntem aici să trăim în diversitate reconciliată. Unitatea încă nu este perfecta, nu este vizibilă. Cu ajutorul lui Dumnezeu vrem să exprimăm dorința noastră de comuniune, că vrem să merge împreună; în primul rând, împreună cu Domnul nostru Isus Cristos, cu Dumnezeu și, mai ales, împreună unii cu ceilalți. Vrem să ne primim unul pe celălalt drept cadou. Darul lui Dumnezeu îl văd în fratele meu, în sora mea.”
Ulterior, fiecare reprezentant al cultelor prezente la celebrarea ecumenică a transmis câteva gânduri spirituale, bazate pe cuvintele Sfintei Evanghelii, scurte meditații, chiar și o rugăciune. Aproape fiecare reprezentant al confesiunilor prezente a rostit, în încheierea prelegerii sale și o rugăciune pentru unitate.
La final, rugăciunea fundamentală a tuturor creștinilor „Tatăl nostru”, a fost rostită de toți credincioșii prezenți. Binecuvântarea a fost acordată celor prezenți, pe rând, de către preoții și oficianții confesiunilor prezente.
Aranjamentul coral a fost asigurat de corul ”Teofora Dacica Timisiensis” al parohiei Tiumișoara, piața Dacia, condus de pr. Ionuț Filip.
Documentarea întregului eveniment (foto și video) e disponibilă pe pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara