Imnul și filmul de promovare al celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional (NEK) au fost prezentate luni, 14 iunie a.c. la Budapesta. La eveniment, cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, a prezentat acreditările celor 12 mesageri ai Congresului.
Card. Péter Erdő a spus că piesa este o versiune regândită a imnului Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta din anul 1938. Cardinalul Erdő a relatat: imnul care începe cu versurile: „Cântă estul și apusul despre victorie” „unde trăiesc maghiari în lume, ei cunosc și iubesc acest cântec“.
Card. Erdő a mai menționat faptul că, în iunie 2019, la Sfânta Liturghie papală de la Șumuleu Ciuc, cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România, o sută de mii de oameni au cântat melodia pe de rost, cu toate stofele sale. De aceea, Conferința Episcopilor Catolici din Ungaria a decis să păstreze tot ce se poate din imn. Textul scris de călugărul iezuit Béla Bangha a rămas, dar piesa a primit un acompaniament nou, a spus cardinalul. Peter Erdő, și-a exprimat speranța că „imnul vechi și nou“ va ajunge la „inima tuturor generațiilor“.
Compozitorul și cântărețul Ákos Kovács, câștigător al Premiului Kossuth, care a înregistrat imnul ca producător, a explicat că piesa a fost înregistrată în șapte variante diferite, există o versiune în limba engleză și maghiară, este interpretată doar pe baza unei versiuni instrumentale și partitura originală. Fundalul muzical este asigurat de Orchestra și Corul Operei Naționale de Budapesta, cei trei cântăreți sunt Bogi Nagy, Máté Czinke și Gergő Dánielfy, cunoscuți de la talent show-uri.

La eveniment, cardinalul Erdő a înmânat diplomele celor 12 mesageri ai congresului responsabili de promovarea evenimentului. Mesageri IEC sunt următorii: muzicianul Gergő Baricz, călugărul franciscan Csaba Böjte, neurochirurgul András Csókay, actorul Attila Dolhai, actrița Anna Kubik, poetul János Lackfi, cântăreața de muzică populară maghiară Mária Petrás, actorul Csaba Pindroch, cântăreața de muzică populară Ágnes Szalóki, muzicienii Sena Dagadu și Róbert Szikora, fiziciana Diána Ürge-Vorsatz.
Organizatorii au anunțat că până acum 2.700 de voluntari și-au confirmat prezența lor pentru evenimentul din septembrie, iar termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit până pe 24 iunie.
Congresul, amânat din toamna anului 2020, va avea loc la Budapesta în perioada 5-12 septembrie anul acesta. Pe lângă evenimentele liturgice, programul întâlnirii include și conferințe, prelegeri și concerte. La Sf. Liturghie de închidere a evenimentului din Piața Eroilor va fi prezent Papa Francisc.
Biserica Catolică organizează de obicei congrese de o săptămână pentru a-l proclama și a-L celebra pe Isus Cristos prezent în Preasfântul Sacrament.

Sursa
: MTI și pagina de Facebook a Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta

Foto: www.iec2020.hu/hu