De mai mulți ani de zile o parte din cimitirele noastre romano-catolice, ale credincioșilor germani din Banatul Montan, sunt tot mai sărace în vizitatori în zilele de 1 și 2 noiembrie, de Solemnitatea Tuturor Sfinților (Allerheiligen) și de Comemorarea Tuturor Crecincioșilor Răposați (Allerseelen), dar tot mai sărace și în lumânări care ard pe morminte. Pe mulți dintre credincioșii și conaționalii noștri îi apasă sufletește acest fapt. Despre acest lucru s-a relatat în mai multe rânduri în poblicația noastră reșițeană lunară, „Echo der Vortragsreihe“. Citind aceste relatări, un membru onorific al Asociației de Cultură și Educație a Adulților „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“, Dr. Herwig Brandstetter din Graz/ Steiermark a luat inițiativa și hotărârea de a realiza un proiect cu titlul „Allerseelen 2003“ (Ziua Comemorării Credincioșilor Răposați 2003).
În esență a fost vorba de a aduce și aprinde mai multe lumânări, în această zi, în cimitirele noastre/ „Mehr Allerseelen-Kerzen auf unseren Friedhöfen“, după cum a precizat personal și Dr. Brandstetter. La solicitarea administratorului de atunci, între timp pensionat, al Camerei de Comerț a Landului Stiria/ Steiermark adresată firmei „DRAUCH“ din Hausmannstätten, dacă nu cumva s-ar putea găsi un sponsor pentru această acțiune, firma amintită a donat spontan o cantitate frumoasă de lumânări de cimitir, în recipiente roșii. Acțiunea a avut succes, dacă privim retrospectiv și dacă ne gândim azi la cimitirele noastre cum au început să arate din anii 2003, 2005 – 2006, 2008, 2011 și 2013 – 2020. Mai ales deoarece proiectul a început să aibe urmări pozitive, încă din 2003. Iar acest lucru nu s-a oprit nici în acest an, în timpul pandemiei. Lumânările donate au ars, în 1 și 2 noiembrie, în cele două zile de comemorare a răposaților, conform calendarului romano-catolic, în cimitirele credincioșilor germani Bocșa, Sasca, Dognecea și Reșița (în cimitirul mare, german, Nr. 2-3).
S-au îngrijit de aprinderea lor adulții activi din filialele locale ale Forumului German. La Reșița, în după-amiaza Solemnității Tuturor Sfinților, pre-ziua Comemorării Tuturor Răposaților, a avut loc în cimitirul Nr 2-3 o devoțiune pentru sufletele celor plecați dintre noi, condusă de părintele decan Veniamin Pălie, paroh al comunității romano-catolice din Reșița „Maria Zăpezii“, devoțiune oficiată la mormântul comun al preoților parohiei care au activat aici și care își duc somnul de veci în orașul nostru. Din partea Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan și al Asociației de Cultură și Educație a Adulților „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“, a participat dl. Erwin Josef Țigla.
Mulțumită domnului Dr. Herwig Brandstetter, firmei „DRAUCH“ și Asociației Culturale din Graz «Alpenländisches Kulturverbands „Südmark“» (care a sprijinit transportul lumânărilor din Stiria/ Steiermark în Banatul Montan în anii trecuți), dar și membrilor activi, disponibili ai asociațiilor noastre, proiectul a fost derulat și în acest an, tot mai multe luânări aprinse putând fi zărite în cimitirele noastre

Erwin Josef Țigla
Apărut în: Banater Zeitung, Wochenblatt für Temesch, Arad und das Banater Bergland, Anul 29/ Nr. 1442, miercuri, 17 noiembrie 2021, pag. VII.