A Hegyvidéki Bánsági Német Demokrata Fórum és a resicabányai „Deutsche Vortragsreihe Reschitza“ Német Kulturális Egyesület 2003 óta vesz részt egyik tiszteletbeli tagjával, a grazi Dr. Herwig Brandstetterrel abban a közös projektben, amelynek címe: Több gyertyát a temetőinkbe. A projekt fő támogatója a hausmannstätteni (Ausztria) Drauch gyertyagyártó cég, amely 2003-tól évente adományoz gyertyákat erre a célra. A kezdeményezés az eltelt évek alatt látható változást hozott a kevéssé látogatott temetőkben, ahol azon a sírokon is fellobbant az emlékezés és a kegyelet lángja, ahová az időközben Németországba kitelepült hozzátartozók nem jutnak el – tudósított november 17-i számában a Banater Zeitung német nyelvű folyóirat.
Idén a gyertyákat november 1-jén, mindenszentek ünnepén és 2-án, halottak napján a boksánbányai, szászkabányai, dognácskai és resicabányai temetőkben gyújtották meg a Német Demokrata Fórum tagjai. A támogatásért és a szervezését köszönet Dr. Herwig Brandstetternek, az osztrák Drauch cégnek, a grazi «Alpenländisches Kulturverbands „Südmark“» kulturális egyesületnek, amely a gyertyák szállítását támogatta, valamint a Német Demokrata Fórum tagságának.

Erwin Josef Țigla
Megjelent: Banater Zeitung, Wochenblatt für Temesch, Arad und das Banater Bergland, 29. évf. / 1442 sz., szerda, 2021. november 17.,  VII. oldal.