Ultimele trei întâlniri din acest an ale preoților din Arhidiaconatele de Timiș, de Mureș și Banatul Montan au avut loc în zilele de 10, 11 și 12 decembrie în parohiile Dudeștii Vechi, Pecica și Făget. Tema întâlnirilor a fost Sacramentul Botezului, prezentată de Dr. László Bakó, paroh de Iratoșu, cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Romano-Catolice din Cadrul Universității Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
„Baptismus, ianua sacramentorum…“ – „Botezul, poartă a sacramentelor, (…) prin care oamenii sunt eliberaţi de păcate, renăscuţi ca fii ai lui Dumnezeu, configuraţi lui Cristos printr-un caracter de neşters şi încorporaţi în Biserică, este conferit în mod valid numai prin baia cu apă adevărată şi prin rostirea formulei necesare.“ – a făcut referire la începutul prezentării sale Pr. Dr. László Bakó, la canonul 849 din Codul de Drept Canonic, după care a continuat cu istoria ritalului Botezului, importanța acestui sacrament, a vorbit despre catehumenatul în Biserica primară, când amplasarea baptisteriului semnifica totodată și statutul persoanelor care urmau să fie botezați: deoarece capela dedicată botezului era de obicei ridicată ca o clădire separată în apropierea bisericii, acest lucru indica faptul că persoana convertită la creștinism putea intra în Casa Domnului doar curățit prin Botez.
În continuare Pr. Bakó a analizat, de asemenea, pe baza experiențelor parohiale, modul în care realitatea obiectivă a sacramentului Botezului se raportează la comportamentul subiectiv al omului și a formulat și câteva întrebări în acest sens. De exemplu: dintre cei care au fost botezați într-o parohie în ultimul an, copii sau adulți, câți au devenit activi, câte persoane (de exemplu, părinți, nași) au fost „atrase“ în Biserică, și au devenit membri activi ai comunității? Sau: câte au fost botezurile când a existat suficient timp pentru pregătirea părinților și nașilor, sau după câțiva ani copilul botezat a venit să ministreze și când a fost botezul mai puțin „reușit“ sau când părinții stabiliți în străinătate au adus acasă copilul pentru a fi botezat, și asta a fost probabil prima și ultima întâlnire a lor cu parohul comunității.
Obiectivitatea sacramentului Botezului este adesea depășită de experiența subiectivă a vieții de zi cu zi, a subliniat vorbitorul, care, prin povestea puiului de vultur crescut de găini (original: Fly, Eagle, Fly, o poveste africană adaptată de Christopher Gregorowski), a creionat ce se întâmplă atunci când cineva primește harul obiectiv al sacramentului, dar acesta nu se manifestă subiectiv. „Ceva asemănător se întâmplă și cu noi, creștinii“, a subliniat pr. Bakó. În mod obiectiv, ar trebui să fim cu toții vulturi, dar mediul din jurul nostru, pe care în mare parte noi îl generăm, în loc de vulturi crește găini. La această temă, vorbitorul a adăugat alte întrebări, subliniind în același timp și responsabilitatea preoților și a membrilor comunității în trăirea vieții creștine: Ce fe de comunități avem? Ce fe de comunități conducem? Cum vorbim unii despre alții? Cine ar fi „vulturul“ spre care l-am prezenta?
În concluzie, Pr. László Bakó a subliniat următoarele: administrarea sacramentului Botezului nu este automată, uneori poate fi necesară o evaluare / procedură individuală, dar, în același timp, evaluarea nu ar trebui să fie mai strictă decât norma Bisericii (garanții), dialogul și deschiderea din partea preotului sunt importante, iar refuzul definitiv nu poate fi niciodată o opțiune.
La final, invitatul a sugerat următoarele întrebări ca temă pentru discuțiile în grupuri mici: Ce a fost nou pentru voi din ceea ce ați auzit? Dacă nu a fost nimic nou, ce ați sublinia și de ce? Cu ce sunteți și cu ce nu sunteți de acord? Ce experiență parohială aveți în acest domeniu? Ce funcționează foarte bine în parohia dumneavoastră? Unde sunt dificultăți și slăbiciuni? Ce ați schimba în legătură cu Botezul în Biserică? Ce ne face autentici?

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara