În vechiul cinematograf din Sânnicolau Mare, actualul sediu al Uniunii Sârbilor din localitate, sâmbătă, 5 octombrie, comunitatea germană, mai exact comunitatea romano-catolică germană, a fost în centrul tuturor evenimentelor. Forumul Democrat al Germanilor din Sânnicolau Mare și partenerii și susținătorii săi au organizat un eveniment de amploare – finanțat în mare parte de Departamentul pentru Relații Interetnice, deoarece anul acesta se împlinesc 200 de ani de la consacrarea bisericii romano-catolice din orășelul timișan. Biserica, ridicată de contele Alexander / Sándor Náko, este dedicată Sfintei Tereza de Ávila.
Pe culoarele laterale ale fostei săli de cinema se află mai multe panouri cu fotografii care documentează construcția și dezvoltarea bisericii și comunității locale. Chiar în față, în fața scenei, sunt expuse casule (ornate liturgice) vechi, obiecte bisericești, cărți liturgice și de rugăciuni și steme. Printre ele și macheta bisericii parohiale din Sânnicolau Mare, realizată în 1974, ca amintire a bisericii natale, cu ocazia relocării familiei Wolf în Germania. Obiectele provin din arhiva și patrimoniul parohiei, care este în prezent îngrijită de preotul paroh Attila Andó. Parohia romano-catolică, din care fac parte nu numai germani, ci și români, maghiari, bulgari și alte naționalități, are în prezent aproximativ o mie de credincioși. Gazda evenimentului festiv este cea care și-a pus drept țel de această aniversare timp de aproximativ trei ani și a organizat weekendul aniversar din 4 până în 6 octombrie până în cele mai mici detalii: Dietlinde Huhn, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Sânnicolau Mare, profesoară de germană pensionară, „sufletul evenimentului de astăzi“, cum o numește public primarul Dănuț Groza. Ea este cea care s-a asigurat că aniversarea bisericii este sărbătorită pe larg – și nu doar în stil „Banatschwäbisch“ (șvăbesc, bănățean), cu parade și dansuri în costume tradiționale, ci și cu un program cultural, care se concentrează pe Sânnicolau Mare și pe istoria sa. Acesta include, de asemenea, ceremonia din vechiul cinematograf, la care participă politicieni, diplomați, reprezentanți ai mass-media, localnici și mulți germani care au emigrat din localitate, dar nu și-au pierdut niciodată legătura cu „vechea lor patrie“. Cel mai așteptat eveniment este însă Liturghia pontificală festivă, programată pentru sâmbătă după-amiază. Primarul Dănuț Groza, care a fost primul vorbitor la evenimentul festiv din vechiul cinematograf, spune: „În această dimineață, când am venit aici pe jos, salutul cel mai des auzit a fost «Guten Morgen» și nu «Bună dimineața»“. În acest context, edilul orașului menționează importanța deosebită a Bisericii Catolice și a comunității germane pentru orașul Sânnicolau Mare.
„Mulțumesc comunității germane pentru ceea ce au făcut pentru orașul nostru. Mulți germani au emigrat între timp, dar noi, cei care am rămas aici, încă ne bucurăm de lucrurile pe care le-au lăsat în urmă. Ei nu ne-au lăsat doar lucruri materiale, ci ne-au învățat și valori importante, cum ar fi disciplina“, subliniază Groza. Cu o zi înainte de ceremonie, primarul i-a întâmpinat pe germani la primărie și a organizat un tur al orașului pentru oaspeți. De asemenea, biroul primarului a organizat cazarea delegației din orașul înfrățit Burgkirchen an der Alz. La evenimentul festiv au luat parte reprezentanți ai municipalității din Burgkirchen și ai asociației „Altenhilfe Großsanktnikolaus“, care sprijină centrul social din orașul de pe Aranca.
Regina Lochner, consulul Germaniei la Timișoara, se adresează oaspeților. „Un jubileu parohial ca acesta servește mai multor scopuri diferite. Acesta oferă ocazia unei parade a costumelor tradiționale, a unei Liturghii festive, a dansului și a socializării. Dar oferă, de asemenea, ocazia de a ne afirma cultural, de a determina de unde venim și ce suntem. Acest lucru nu ar trebui să fie subestimat în zilele noastre“, subliniază d-na Lochner.
În numele Forumului Democrat al Germanilor din România, deputatul german Ovidiu Ganț și președintele regional Dr. Paul-Jürgen Porr s-au adresat și ei oaspeților din sală.
„Sunt încântat să revin în Sânnicolau Mare. 200 de ani de Biserică Romano-Catolică este o ocazie extrem de importantă din perspectiva comunității șvăbești; există practic o identificare a șvabilor din Banat cu Biserica Romano-Catolică aici, în Banat. Eu vin des la Sânnicolau Mare pentru că școala și Forumul de aici îmi sunt foarte aproape de suflet“, spune deputatul Ovidiu Ganț, care apreciază secția germană din localitate drept «cea mai importantă secție germană din județul Timiș, după Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara». Pentru președintele DFDR, Dr. Paul-Jürgen Porr, aceasta este prima sa vizită la Sânnicolau Mare. Dr. Porr se simte foarte bine printre șvabii din Banat, după cum el însuși recunoaște. „În tot Banatul, șvabii s-au adunat întotdeauna în jurul bisericii lor în vremuri grele. Biserica a fost și este în continuare centrul vieții sociale“, spune președintele regional.
Dr. Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, este următorul care ia cuvântul. „Ceea ce sărbătorim astăzi aici este mai mult decât o sărbătoare a comunității germane sau catolice. Practic, este o mare sărbătoare pentru oraș, pentru că 200 de ani de biserică catolică înseamnă și 200 de ani de istorie a orașului“, subliniază Dr. Johann Fernbach, care a făcut referiri și la istoricul muzicii din oraș, fie în jurul bisericii, fie la cea laică.
Este exact așa, după cum se poate vedea câteva momente mai târziu din discursul principal al lui Peter-Dietmar Leber, președintele federal al Asociației Germanilor (Șvabilor) din Banat, emigrați în Germania, el însuși originar din Sânnicolau Mare. Peter Leber le-a oferit celor prezenți o perspectivă fascinantă asupra istoriei Bisericii Romano-Catolice, care este dedicată Sfintei Tereza de Ávila. „În 1724, Mathias Öchsel a primit permisiunea de a construi o fabrică de bere în sat. Îl menționez pentru că acest Mathias Öchsel, un funcționar austriac dintr-o familie bogată, solicitase, de asemenea, construirea unei biserici catolice în Sânnicolau Mare. Aceasta a fost construită la mijlocul secolului al XVIII-lea“, spune vorbitorul. Așadar, în satul de pe Aranca exista deja o biserică în urmă cu 300 de ani. Lăcașul de cult, care își sărbătorește anul acesta cea de-a 200-a aniversare în Sânnicolau Mare, se află pe un alt amplasament decât prima biserică, care a fost grav afectată de inundațiile de la începutul secolului al XIX-lea. Noua biserică romano-catolică a fost sfințită la 17 octombrie 1824 de către episcopul de Cenad cu sediul la Timișoara, Ladislaus Köszeghy de Remete.
La acea vreme, doar patru biserici din Dieceza de Cenad erau consacrate – celelalte au fost doar binecuvântate, scrie Hans Fidelis Deschu, decan și paroh în Sânnicolau Mare, între 1951 și 1986: catedrala (Domul), biserica catolică din Dudeștii Vechi, bazilica actuală de la Maria Radna și biserica din Sânnicolau Mare. Președintele Asociației Germanilor din Sânnicolau Mare emigrați în Germania (HOG Großsanktnikolaus), Erwin Gallmann, și președintele asociației „Altenhilfe Großsanktnikolaus“, Johann Schüssler, au ținut, de asemenea, discursuri de bun venit. Programul festivităților aniversare a inclus, de asemenea, o comemorare a credincioșilor răposați, la cele două cimitire romano-catolice din localitate și o rugăciune și la placa memorială pentru Dr. Hans Röhrich, un chirurg renumit care s-a născut în orașul de pe Aranca.
Liturghia pontificală festivă, programată pentru sâmbătă după-amiază, umple Biserica parohială sf. Tereza von Avila. Copiii și tinerii din oraș, îmbrăcați în costume tradiționale șvăbești din Banat, membri ai grupului de dans „Buntes Sträußchen“ condus de Dietlinde Huhn, atrag atenția tuturor. Înainte de Liturghia festivă, are loc o procesiune prin centrul orașului, însoțită de muzica formației de suflători «Pius» din Burgkirchen an der Alz.
Liturghia pontificală festivă a fost celebrată de episcopul emerit de Timișoara, Dr. h.c. Martin Roos (cu strămoși în Sânnicolau Mare), care a fost asistat de mai mulți clerici, printre care parohul locului Pr. Attila Andó, preotul paroh anterior al urbei Pr. Johann Ghinari, vicarul general Msgr. Johann Dirschl, părintele salvatorian P. Martin Gal și alții. Un cor a fost reunit special pentru aniversare înainte de evenimentul festiv și a interpretat din nou în biserică vechi cântece germane de Liturghie. Președintele DFDB, Johann Fernbach, a cântat la vioară, în timp ce orga a interpretat muzicianul Erich Gagesch, care a activat cândva în calitate de cantor și animator al tineretului catolic din oraș în vremea parohului-decan Deschu. Erich Gagesch este, de asemenea, responsabil pentru realizarea logo-ului evenimentului festiv.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, în biserică a fost binecuvântată o placă memorială bilingvă pentru victimele zborului și ale celor două deportări, donată de Forumul German local. Sâmbătă seara, programul a inclus un bal care a durat până la primele ore ale dimineții și a oferit multă distracție. Au participat peste 400 de persoane – jumătate dintre invitați provenind din Germania, după cum ne dezvăluie organizatoarea Dietlinde Huhn. Concluzia evenimentului a fost una foarte pozitivă. „Mi-a împlinit și chiar mi-a depășit așteptările. Mi s-a părut festiv, sărbătoresc, dar și vesel și distractiv. Mă simt foarte fericită“, conchide organizatoarea Dietlinde Huhn.

De Raluca Nelepcu

Traducere de Claudiu Călin