Potrivit intenției de rugăciune exprimată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 27 decembrie a.c., va fi celebrată o Sfânta Liturghie, vineri, 30 decembrie, cu începere de la ora locală 17.30, în bazilica Sfântul Ioan din Lateran, catedrala Romei. Celebrarea euharistică va fi prezidată de vicarul Sanctităţii Sale pentru Dieceza de Roma, cardinalul Angelo De Donatis.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 30 decembrie 2022. O mare rugăciune corală implică în aceste ore Biserica universală din diferite părți ale lumii. Episcopii și comunitățile ecleziale locale au răspuns imediat la apelul lui Francisc care miercuri, la finalul audienței generale, a cerut credincioșilor să-l însoțească pe Papa emerit cu rugăciunea.

Răspunsul, din întreaga lume, la apelul papei Francisc adresat credincioșilor de a se ruga pentru Benedict al XVI-lea a fost prompt și emoționat: nenumărate au fost declarațiile de participare la rugăciune și tweet-urile din partea Conferințelor episcopale, a responsabililor diferitelor Biserici și a autorităților civile din diferite părți ale lumii.

Biserica din Italia

„Asigurăm amintirea în rugăciune, în Bisericile noastre” – a declarat cardinalul  Matteo Zuppi, președintele Conferinței Episcopale Italiene, evocând cuvintele lui Benedict al XVI-lea care spunea că „oricât de grele ar fi încercările, oricât de dificile al fi  problemele și grele suferințele, nu vom cădea niciodată din mâinile lui Dumnezeu, acele mâini care ne-au creat, ne susțin și ne însoțesc pe drumul existenței, pentru că sunt călăuzite de o iubire infinită și fidelă”.

Scrisoarea cardinalului  De Donatis către Dieceza de Roma

Dieceza de Roma s-a adunat imediat în rugăciune în jurul lui Benedict al XVI-lea. „Comunitățile parohiale, capelaniile, călugării și călugărițele: toți credincioșii diecezei și toți bărbații și femeile de bunăvoință care trăiesc la Roma, amintindu-și cu recunoștință de porțiunea de drum parcursă împreună cu episcopul nostru emerit, îl însoțesc în acest moment de suferință și încercare, rugându-se Domnului ca ‘să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică până la sfârșit’” – se citește pe situl Diecezei de Roma. Într-o scrisoare, cardinalul vicar Angelo De Donatis îndeamnă „toate comunitățile din Roma să se unească în rugăciune pentru Benedict al XVI-lea, a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit din cauza vârstei înaintate” și comunică faptul că în celebrarea Sfintelor Liturghii „îl însoțim pe dragul nostru episcop emerit în acest moment de suferință și încercare, invocându-l pe Domnul pentru ca ‘să-l consoleze și să-l susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică până la sfârșit'”.

Rugăciunea președintelui episcopatului german

Monseniorul Georg Bätzing, episcop de Limburg și președinte al Conferinței Episcopale din Germania, a publicat o rugăciune specială dedicată papei emerit, Benedict al XVI-lea: „Isuse, Mântuitorul și Răscumpărătorul nostru, ajută-l în boala și slăbiciunea sa. Fă-l să simtă apropierea ta reconfortantă. Sprijină-l, dă-i putere și arată-te lui în orele sale întunecate ca o lumină care dă speranță. Fă-l să simtă apropierea atâtor oameni, care se roagă pentru el”.

Conferințele episcopale din SUA și America Latină

„Atotputernic și veșnic Dumnezeu, tu ești sănătatea veșnică a celor care cred în tine. Ascultă rugăciunile noastre pentru slujitorul tău bolnav, Benedict, pentru care implorăm ajutorul marei tale milostiviri”. Aceasta este invocația publicată pe site-ul episcopilor americani împreună cu apelul la rugăciune al papei Francisc. Comunicate și rugăciuni pot fi citite pe site-urile web ale multor conferințe episcopale din America Latină, printre care Chile, Peru, Costa Rica și Columbia, care invită credincioșii să se roage pentru Benedict al XVI-lea și exprimă sentimente de recunoștință pentru imensa și generoasa slujire a papei emerit în slujba Bisericii universale. Aderând la invitația Consiliului Episcopal Latino-american, CELAM, toate comunitățile ecleziale s-au unit în rugăciune cerându-i Domnului „să-l mângâie și să-l susțină în această mărturie de iubire pentru Biserică, până la sfârșit”, potrivit cuvintelor rostite miercuri, la audiența generală, de papa Francisc.

Aderarea la apelul la rugăciune, exprimată în tweet-uri

Numeroase tweet-uri au fost postate ca răspuns la apelul papei Francisc: „Doamne, catolicii din Franța, în comuniune cu papa Francisc și cu întreaga Biserică, îți încredințează pe slujitorul tău Benedict al XVI-lea și pe cei care îl veghează”, a scris monseniorul Eric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims și președinte al Conferinței Episcopale din Franța.

La rândul său, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, cardinalul Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago, spune: „Am citit cu mare îngrijorare știrile despre înrăutățirea stării de sănătate a papei Benedict al XVI-lea. Ne unim rugăciunile cu cele ale papei Francisc și ale catolicilor din întreaga lume pentru a cere de la Domnul harul de a-l susține papa Benedict, așa cum el a susținut Biserica, prin mărturia sa tăcută”.

„Să ne alăturăm papei Francisc în rugăciune pentru papa emerit Benedict și să-i cerem Domnului să îl susțină și să îl consoleze în aceste momente”, se spune în tweetul cardinalului Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster. „Papa Francisc ne-a chemat astăzi să ne rugăm în special pentru papa emerit Benedict. Să ne unim cu toții în această rugăciune! Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost foarte apropiat de țara noastră și de biserica noastră încă din copilărie”, este textul tweet-ului transmis de cardinalul arhiepiscop de Viena, Christoph Schoenborn.

„Îngrijorat de veștile despre starea de sănătate a papei emerit Benedict, mă alătur rugăciunilor pentru ca el să depășească această încercare și să se recupereze în curând” –  a scris pe contul său de Twitter Riccardo Di Segni, rabinul șef al comunității evreiești din Roma.

„Cu mare credință în bunătatea lui Dumnezeu, mă alătur papei Francisc în rugăciunea pentru papa emerit Benedict al XVI-lea”, a scris cardinalul Timothy Michael Dolan, arhiepiscop mitropolit de New York. „Cu mare încredere în bunătatea lui Dumnezeu, mă alătur papei Francisc în rugăciunea pentru papa emerit Benedict al XVI-lea. Le cerem credincioșilor catolici din Arhidieceza de New York și tuturor oamenilor de bunăvoință să facă la fel” – scrie, de asemenea, prelatul american.

Bisericile orientale

Cardinalul Leonardo Sandri, prefect emerit al Departamentului pentru Bisericile Orientale, a scris, într-un tweet: „Să dăm curs invitația papei Francisc și să ne facem pelerini cu inima la grota de la Lourdes, din Grădinile Vaticanului: de ani de zile, acel loc a primit pașii și rugăciunile papei Benedict al XVI-lea. Acum, Preacurata să vegheze asupra drumului pe care îl străbate în aceste ore. Bisericile orientale sunt aproape de el!”

Participarea la rugăciunii a Bisericii Armene Catolice

„Răspunzând la îndemnul papei Francisc, patriarhul de Cilicia al armenilor catolici, PF Rafael Bedros al XXI-lea, a invitat toate bisericile și parohiile catolice armene să se unească în rugăciune, cerându-i Milostivului Dumnezeu să-l sprijine pe papa emerit Benedict al XVI-lea în suferința sa și în mărturia exemplară de iubire pentru Biserică” – se spune într-un comunicat al Bisericii Armene Catolice.

Biserica greco-catolică ucraineană

La rândul său, PF Sviatoslav Șevciuk, arhiepiscop-major de Kiev-Halici, le-a cerut „episcopilor Sinodului și tuturor credincioșilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene să se alăture rugăciunilor pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, așa cum a cerut papa Francisc la sfârșitul audienței generale. Prelatul ucrainean își amintește în mod special de întâlnirea personală pe care a avut-o cu papa emerit la mănăstirea „Mater Ecclesiae”, la 10 noiembrie anul trecut, în timpul vizitei sale la Roma. Cu acea ocazie, spune Șevciuk, „papa emerit se prezenta incredibil de lucid, informat și grijuliu cu privire la situația din Ucraina și a garantat rugăciunile sale pentru poporul ucrainean”.