În speranţa înnoirii sufletelor credincioșilor, în acest Post Mare, comunitatea romano-catolică din Lugoj a început sâmbătă, 18.03.2023, la ora 15:00, rugăciunea Calea Crucii în cimitirul romano-catolic din localitate.
Minunatul soare strălucitor pe cer, cu razele-i blânde de primăvară, a amplificat starea sufletească trăită de cele peste 40 de persoane, unite în rugăciune cu ocazia meditării patimilor Mântuitorului, pe drumul calvarului, spre Golgota.
La fiecare dintre cele paisprezece stațiuni au fost rostite cântece și rugăciuni specifice, simbolizând opririle lui Isus. Totodată, la fiecare stațiune au existat intenții speciale de rugăciune, care au făcut ca acest drum al crucii să fie unul cu adevărat memorabil.
Astfel, au fost înălțate rugăciuni pentru soldații din comunitate, căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial, pentru răposații bunici și străbunici, părinți, frați și surori, soți și soții. Totodată, comunitatea s-a rugat și pentru preoții decedați din parohia Lugoj, în special pentru părintele paroh Mihail-Titi Dumitresc, răpus de moarte mult prea timpuriu din mijlocul comunității.
Intențiile de rugăciune au cuprins și copiii născuți și nenăscuți, răposații deportați pe nedrept, răposații din închisorile comuniste,  răposații războaielor din lumea întreagă și răposații de care nu își mai aduce nimeni aminte.
În spirit de unitate cu toți locuitorii orașului, comunitatea romano-catolică din Lugoj  a oferit o stațiune de pe drumul Crucii pentru a se ruga în folosul sufletelor tuturor credincioșilor răposați din oraș.
Calea Sfintei Cruci a fost urmată de rugăciunea Litania tuturor sfinților și de trei cântece specifice Postului Mare, în limbile română, maghiară și germană.
„Mulțumim, Isuse, că am putut participa la calea Ta, pentru că și Tu participi la calea vieții noastre. […] Te rugăm, dă-ne harul ca odată să ne întâlnim în viața cea veșnică, acolo unde suntem toți frați, acolo unde Dumnezeu domnește. Toate acestea le cerem de la Tine, Tu care viețuiești în vecii vecilor” au fost cuvintele cu care Francisc Lisi, practicant în parohia din Lugoj și candidat la preoție a încheiat acest moment deosebit de rugăciune.

Thabitta Kozilek