Joi, 15 mai 20025, a avut loc în Parohia Romano-Catolică Caransebeș întâlnirea decanală a preoților din Decanatul de Severin. Părintele Decan Marin Matieș a fost gazda întâlnirii, iar invitat special a fost Părintele Cancelar Nikola Lauš. Tema întâlnirii a venit în întâmpinarea Jubileului pe care îl marcăm în acest an: Speranța. Părintele cancelar, plecând de la definiția laică din DEX, a speranței, a explicat că aceasta nu este un simplu simțământ, ci ea constituie o adeziune către Dumnezeu, exprimată prin Crucea Mântuitorului, prin Sacramente, prin sacralitate și rugăciune, aducând-ne aminte de Enciclica papei Benedict al XVI-lea, Spe Salvi.
Creștinul adevărat își alimentează speranța din viața sacramentală: participarea la Sf. Liturghie, Sf. Spovadă, rugăciune frecventă și o viață comunitară de slujire. Doar astfel ne vom putea accepta demn crucea de fiecare zi.
Luptele personale, boala problemele pastorale, păcatele noastre ne-ar putea zgudui speranța. La întrebarea: cum am putea redobândi speranța?, părintele a răspuns că centrul speranței noastre se regăsește în Rugăciune, Dumnezeu centrul vieții mele și prin acțiuni personale concrete de slujire.
Astfel, părintele Lauš a concluzionat că speranța noastră este rodul rugăciunii și a Sfintei Euharistii. „Cerul, sau casa Tatălui, constituie adevărata patrie spre care tindem în speranță, în timp ce mai suntem încă pe pământ. Noi trăim deja în ea ascunși cu Cristos în Dumnezeu“ (cf. Col 3,3).
Ședința decanală a debutat cu Sf. Liturghie celebrată în biserica parohială Neprihănita Zămislire din Caransebeș, continuând în sediul parohiei cu prelegerea și discuțiile purtate ulterior. Ziua s-a încheiat cu o agapă comunitară.
Pr. Francisc Lisi,
Capelan de Lugoj