Cea de-a 125-a aniversare a sfințirii bisericii catolice din Cenei a fost programată de fapt pentru anul trecut. Cu toate acestea, din cauza circumstanțelor sanitare cunoscute, sărbătoarea aniversară nu a putut avea loc. Vrem să ne revanșăm anul acesta. Noi, adică în primul rând catolicii care mai trăiesc în Cenei, dar și populația de alte confesiuni (maghiari, sârbi, români) care dorește să se alăture sărbătorii. Noul primar al comunei, Sîrgean Tănăsin, ne-a promis – nouă, Asociației Germanilor din Cenei emigrați în Germania – Heimatortsgemeinschaft (HOG) Tschene – sprijinul său. Casa de cultură este pusă la dispoziție gratuit și se oferă ajutor și pentru masă. În al doilea rând, noi, șvabii originari din Cenei – Schinier Banater Schwowe – care am emigrat în Germania începând cu anii 1970, dorim să marcăm această important aniversare. Cei mai mulți dintre noi ne-am născut acolo, în Banat, la Cenei, am fost botezați în această biserică, ne-am căsătorit acolo și am lăsat rude în cimitir, dar și prieteni, vecini, colegi de clasă de toate etniile, limbile și vârstele. Spre deosebire de alte sate din Banat, Cenei nu a fost o așezare exclusiv germană. Întotdeauna am conviețuit în mod armonios cu alte națiuni. De aceea, cei care au rămas resimt plecarea noastră ca pe o pierdere amară pentru comunitate. Biserica noastră este închinată Sfântului Augustin, motiv pentru care Kerweih a avut loc întotdeauna în duminica de după „Augustini”, ziua sfântului patron, pe 28 august. Anul acesta avem chiar noroc că sărbătoarea sf. Augustin cade într-o duminică. Suntem onorați și de prezența episcopului de Timișoara, Josef Csaba Pál, care a promis că va veni să țină Sf. Liturghie la Cenei. Biserica a fost renovată cu grijă în ultimii ani, acoperișul – cel mai important garant al supraviețuirii lăcașului – a fost înnoit, iar fațada cu turnul bisericii face o impresie foarte bună. Din fericire, mulți compatrioți au răspuns la apelul nostru de anul trecut pentru donații pentru biserică și cimitir. Acum se așteaptă renovarea părților laterale ale casei Domnului. Atât Biserica, cât și statul au promis ajutor în acest sens. Fără ajutorul nostru, însă, nu va fi posibil să facem lăcașul de cult să strălucească în toată splendoarea sa pentru sărbătorile din această vară. Prin urmare, facem încă o dată apel la compatrioții noștri care trăiesc în Germania și în întreaga lume, atât la cei care nu au donat încă, cât și la cei care au făcut deja o donație, să contribuie financiar, după posibilități, la finalizarea renovării. Fiecare euro donat va fi în beneficiul bisericii. Detaliile contului nostru sunt:
HOG Tschene, IBAN: DE75 7009 0500 0026 852173, BIC: GENODEF1S04.
Pentru toți cei care nu doresc să ajungă în Banat pe cont propriu, cu mașina sau cu avionul, intenționăm să închiriem un autobuz care va avea următorul traseu: Karlsruhe, Reutlingen, Augsburg, München. Îi rugăm pe compatrioții noștri să se înscrie cât mai curând posibil pentru călătoria cu autocarul. Persoanele de contact sunt: Helene Paul, născută Funk (Tel. 0721 / 753861), Robert Schuld (Tel. 06239 / 4262), Gerlinde Schlotter, născută Ludwig (Tel. 08203 / 951573) sau Stefan Ruttner (Tel. 08142 / 53592).

Conducerea Asociației Germanilor din Cenei emigrați în Germania

Foto: Fațada recent renovată a bisericii catolice din Cenei
Publicat în: Banater Post, Zeitung der Landsmannschaft der Banater Schwaben, anul 66, Nr. 11-12 München, 15 iunie 2022, pagina 28.