Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Asociația Caritativă „Sf. Vincențiu de Paul” Reșița sunt organizațiile care în aceste zile îl comemorează pe msgr. Paul Lackner cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la trecerea la cele veșnice.
Msgr. Paul Lackner s-a născut la 24 iulie 1919 in Jasenova (actualmente Serbia). La 12 septembrie 1943 a fost sfințit ca preot de către Episcopul Augustin Pacha, în capela episcopală din Timișoara. Prima sa activitate de capelan a desfășurat-o timp de doi ani și jumătate în comuna Giarmata de lângă Timișoara, după care a fost transferat la Reșița (noiembrie 1946). Aici a activat ca și capelan sub preotul-paroh canonic onorific Mathias Lischerong până la moartea acestuia, la 24 noiembrie 1950. A devenit în continuare administratorul parohiei, preot-paroh și protopop romano-catolic de Caraș. La 14 noiembrie 1972, Papa Paul al VI-lea i-a conferit titlul de Monsignore, de capelan papal. A murit la 25 iunie 1987 și a fost înmormântat cu înaltă și numeroasă asistență la cimitirul nr. 3 din Reșița.
Msgr. Paul Lackner nu a fost numai 41 ani preot la Reșița, el s-a interesat și de starea socială a credincioșilor săi, de istoria, cultura, muzica și arta comunității. Orele sale de religie, prelegerile ținute, cunoștințele sale muzicale au fost mult apreciate, ca de altfel și colecția sa de discuri cu muzica clasică. Una dintre activitățile preferate ale msgr. Lackner a fost conducerea corului Bisericii romano-catolice din Reșița și studierea istoriei acestor locuri. Un exemplu în acest sens îl constituie și lucrarea sa „Ein Versuch, die chor-musikalische Vergangenheit Reschitzas festzulegen. Ein Beitrag zur Musikgeschichte Reschitzas in der Zeitspanne 1826 – 1984 = O încercare de evocare a trecutului muzical-coral al Reşiţei. Incursiune în istoria muzicală a Reșiței în perioada 1826 – 1984“, o carte bilingvă, tradusă în limba română de prof. Gheorghe Colța, apărută sub egida Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița la Editura „Modus P.H.“ din Reșița, în anul 2000.
Cu prilejul comemorării, și de data aceasta, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților a realizat un plic filatelic ocazional, cu ștampila aferentă.

24 – 27 iunie 2022, Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița:
Mică expoziție documentară în amintirea msgr. Paul Lackner (*24 iulie 1919, Jassenova / Banatul Sârbesc – †25 iunie 1987, Reșița), la 35 de ani de la trecerea în eternitate.

26 iunie 2022, ora 11.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Sfântă Liturghie duminicală în limbile română și germană, în cadrul căreia se va ruga și pentru răposatul pr. msgr. Paul Lackner (*24 iulie 1919, Jassenova / Banatul Sârbesc – †25 iunie 1987, Reșița), la 35 de ani de la trecerea în eternitate.

Erwin Josef Țigla