Sâmbătă, 16 noiembrie 2024 a avut loc în localitatea Măureni, jud. Caraș-Severin, comemorarea episcopului de pie memorie dr. Augustin Pacha, de la a cărei trecere la cele veșnice s-au aniversat 70 de ani. La inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan și cu concursul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, al Parohiei Romano-Catolice Gătaia și nu în ultimul rând al Primăriei Comunei Măureni, a avut loc în această zi, cu începere de la ora 16.00 o Sf. Liturghie pentru sufletul răposatului păstor. Celebrant principal a fost Msgr. Johann Dirschl, Vicar General al Diecezei de Timișoara, iar părintele Constantin Rudolf Cocriș, administrator parohial de Gătaia a concelebrat. A fost prezent dl. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan, dl. Brian Filimon, primarul comunei Măureni și dl. dr. Claudiu Sergiu Călin, arhivist diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de tânărul dl. Avram Alexandru Kapornyai, cantorul comunității din Gătaia, care ajutat de membrii ai comunităților din Gătaia și Măureni, a acompaniat vocal și a făcut să răsune, la propriu, vechea orgă din Măureni.
Părintele Vicar General Msgr. Johann Dirschl a evidențiat în predica sa rolul episcopului în Biserică, în comunitatea creștină încă din timpurile apostolilor și până în zilele noastre, menționând rolul de veghetor al ipăstorilor unei dieceze. Încă din vremea în care Sf. Apostol Paul își desfășura opera sa misionară, el a instituit în comunitățile nou formate câte un astfel de ἐπίσκοπος (epískopos – din greaca veche) adică un supra-veghetor. În decursul veacurilor, exemple luminoase de sfinți episcopi au devenit parte a calendarului creștin, unii dintre ei fiind până azi figuri iubite în sufletul poporului: Sf. Nicolae, Sf. Augustin, Sf. Gerhard, Sf. Martin – în onoarea acestuia din urmă fiind sfințită și biserica din Măureni.
La sfârșitul Sf. Liturghii dl. Erwin Josef Țigla a adresat mulțumiri părintelui Vicar General, părintelui Paroh și domnului Primar pentru acest moment de suflet, respectiv a evidențiat munca și dedicația cu care preoții formați sub păstorirea episcopului Augustin Pacha au activat în multe parohii, inclusiv la Reșița și în Banatul Montan.
După binecuvântarea finală dl. dr. Claudiu Sergiu Călin, arhivist diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara a vorbit în fața celor prezenți despre personalitatea, activitatea, perioada istorică în care episcopul Augustin Pacha și-a desfășurat activitatea pastorală, respectiv legătura păstorului cu comunitatea sa natală, originile familiei sale și momentele simbolice în care Măureni-ul a fost prezent în viața episcopului.
Episcopul Augustin Pacha s-a născut la 26 noiembrie 1870 la Măureni într-o familie de șvabi bănățeni, urmând aici primele clase primare. S-a format în școli diferite la Kecskemét, Szeged și Timișoara, unde a absolvit și Academia Teologică, fiind sfințit preot în anul 1893. A devenit secretar episcopal, iar ulterior cancelar, canonic catedral și abate titular. Începând cu anul 1923 – în urma împărțirii teritoriului vechii Dieceze de Cenad între cele trei state vecine: România, Jugoslavia și Ungaria – a devenit Administrator Apostolic al părții întrate sub denumirea de Administratura Apostolică de Timișoara, în componența României. La 15 mai 1927 a fost consacrat episcop pentru scaunul titular (istoric) de „de Lebedo“, titlu care i se schimbă la 16 octombrie 1930 în episcop diecezan de Timișoara. A desfășurat o activitate pastorală deosebit de activă, luptând pentru păstrarea și dezvoltarea identității național-lingvistice a credincioșilor săi într-o cheie creștină, catolică și nu una naționalistă, pentru o educație creștină-catolică, pentru formarea clerului diecezan și călugăresc în spirit pastoral și pentru dezvoltarea edicației tineretului catolic. Supus șicanelor național-socialiștilor și ulterior comuniștilor, a fost arestat de Securitate în 1950 și condamnat în septembrie 1951 în cadrul unui proces regizat de regimul ateu după scenarii moscovite. Abia în momentul în care starea sănătății a fost atât de precară încât se știa că va muri, capii comuniști l-au grațiat – mai mult din considerente și calcule politice – și i-au dat voie să se întoarcă la Timișoara, însă cu domiciliul atribuit în vechea casă parohială din Iosefin. A trecut la Domnul la 4 noiembrie 1954, fiind înmormântat, în prezența unui mare număr de credincioși și preoți, în cripta Domului din Timișoara, alături de înaintașii săi în episcopat. Memoria eius sit benedicta!
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara
Foto: https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen