În acest an, Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire” (Imaculata Concepție) din Bocșa Germană stă în centrul atenției: sărbătorește 300 de ani de la ridicarea ei, lăcașul fiind una dintre cele mai vechi biserici romano-catolice din Banatul Montan. Mai multe acțiuni jubiliare ecleziastice și culturale vor avea loc aici pe parcursul acestui an, inclusiv concertul extraordinar organizat în Duminica Rusaliilor, 28 mai 2023. Acesta a făcut parte din seria „Ora de muzică sacră apuseană la Bocșa”, organizată de mai mulți ani de prof. dr. Marius Manyov (Universitatea de Vest din Timișoara) și pe care muzicianul bocșan o dedică locului său natal. Concertul de Rusalii a fost deja al IX-lea de acest gen și a inclus în program muzică veche italiană din secolele XVI și XVII.

În centrul atenției s-au aflat Narcisa Brumar – solistă a Operei Române din Timișoara (soprană) și Caius Hera – conferențiar universitar în Oradea (lăută, teorbă și voce). Programul a fost dirijat chiar de prof. univ. dr. Marius Manyov, iar introducerea concertului a fost făcută de preotul-paroh, Alin Emil Irimiciuc.

În calendarul jubiliar urmează și alte momente importante, dar mai ales marea sărbătoare jubiliară din data de 22 iulie 2023, celebrată cu participarea Excelenței Sale episcopul Iosif Csaba Pál.

Erwin Josef Țigla