În lunia Sf. Rusalii, 6 iunie a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a vizitat două comunităţi croate (carașovene) ale Diecezei noastre, unde a continuat administrarea Sfântului Sacrament al Mirului tinerilor pregătiţi pentru acest moment: Parohia Lupac cu filiala Rafnic.
Înainte de masă Episcopul Diecezan s-a oprit mai întâi la Rafnic, unde a fost așteptat – împreună cu Pr. Gheroghe Patașan paroh de Lupac – de 23 de tineri îmbrăcați în minunate costume populare: băieții purtau cămaşă lungă având gulerul și manșetele brodate cu fir negru și pieptar negru, iar fetele cămașă lungă până la glezne brodată pe piept și la mâneci, poalele albe fiind plisate și apretate în așa fel încât le permite mersul doar cu pași foarte mărunți.
La Sf. Liturghie a concelebrat Pr. Nikola Lauš, canonic, cancelar episcopal, care l-a însoțit pe Păstorul Diecezei de Timișoara și la Lupac și la Rafnic. Animator de cântece a fost corul bisericii condus de cantorul Marian Duma.
În omilia sa, Episcopul Diecezei de Timişoara s-a adresat în primul rând tinerilor, și a subliniat: – „Câțiva mi-ați spus, că vă rugați seara și cu cuvintele proprii. Cineva mi-a zis că se roagă împreună cu bunica. Slavă acestei bunici, care se roagă împreună cu nepotul. La fel să vă rugați și să vorbiți și cu Duhul Sfânt, fiindcă El vă poate învăța să faceți bine celorlalți.“
În Parohia Lupac Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, a fost întâmpinat de 27 de candidați la miruire, îmbrăcați, de asemenea, în port tradițional popular. La Sf. Liturghie au concelebrat parohul locului, Pr. Mihai Milan Sima, paroh de Clocotici și Pr. Mihai Sima, paroh emerit.
În biserică, tinerii înșiruiți la marginile băncilor, așteptau cu emoție momentul, când prin ungerea cu Sf. Crismă și impunerea mâinilor Episcopului vor primi Sacramentul maturității creștine.
În omilia sa Episcopul Diecezan a spus: – „Primul lucru, că noi să auzim vocea Duhului Sfânt, este să știm să stăm în liniște. Trebuie să rămânem un pic mai mult timp împreună cu Dumnezeu până când, în interiorul nostru se face liniște. Sfânta Scriptură spune că Dumnezeu este iubire. Când nu sunt în iubire, nu sunt capabil să-I aud vocea.“
La sfârșitul ambelor Sf. Liturghii Pr. Gheorghe Patașan, parohul celor două comunități i-a mulțumit Părintelui Episcop pentru darul Sf. Mir.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara