Șirul miruirilor din acest an s-a continuat în parohia Mailat, care a primit vizita Excelenței Sale Iosif Csaba Pál, episcop diecezan duminică, 16 iulie a.c. În cadrul a două Sf. Liturghii pontificale au primit Sacramentul maturității creștine 26 de tineri din Parohia Mailat, respectiv 13 tineri din filiala Mănăștur.
La fel ca în celelalte parohii, Episcopul Diecezan și-a făcut timp și aici, ca înainte de Sf. Liturghie să se întâlnească cu tinerii, să discute cu ei și să îi cunoască mai bine. Discuția a avut loc în parohie, unde s-au strâns candidații la miruire, pregătiți pentru acest moment de către Pr. paroh Csaba Miklós.
În biserica din Mailat Sf. Liturghie pontificală a fost celebrată de către Păstorul diecezei începând cu ora 10.00, la ea concelebrând părintele paroh al locului și Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga. A fost prezent dl. Péter Baum, diacon permanent.
La începutul Sf. Liturghii Episcopul Diecezan a fost salutat în numele comunității și a tinerilor de către Pr. Csaba Miklós. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost susținută de dl, János Ninaci, la ghitară a cântat d-na Melinda Baum.
Adresându-se celor prezenți, în omilia rostită, Episcopul de Timișoara a subliniat: „Cred că astăzi ne punem cu toții întrebarea: cum vine Duhul Sfânt? Și ce trebuie să facem noi pentru aceasta? Duhul Sfânt este cea de-a treia persoană divină care vrea să ne umple viața. Și ce trebuie să facem noi? În primul rând, trebuie să-L invocăm, să-L chemăm: vino, Duhule Sfinte! Dar El va veni doar atunci, dacă noi cooperăm cu El. În al doilea rând, trebuie să ne ne lăsăm conduși de El cu credință. Isus spune: cine vrea să-şi salveze viaţa o va pierde; cine însă îşi pierde viaţa pentru mine, [acela] o va afla. Cine nu vrea să se încredințeze lui Dumnezeu, nu vrea să-și așeze viața în mâinile lui Dumnezeu, ci vrea să-și salveze viața prin a o controla, o va pierde.“
După omilie Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a invocat revărsarea Duhului Sfânt asupra tinerilor candidați, și s-a rugat astfel: „Duhul Sfânt să-i întărească cu darurile sale îmbelșugate și prin sfânta Ungere să îi facă asemea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu.“ În urma reînnoirii făgăduinţelor de la Botez, tinerii însoțiți de naș sau nașă s-au prezentat pentru ungerea, pe frunte, cu Sfânta Crismă, însoţită de cuvintele: „Primeşte pecetea darului Duhului Sfânt“.
La sfârșitul Sf. Liturghii solemne tinerii și Părintele Paroh i-au mulțumit Episcopului pentru conferirea Sf. Mir.
În după-amiaza zilei, la ora 17.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a administrat Sf. Sacrament al Mirului tinerilor din comunitatea Mănăștur, filială a Parohiei Mailat, o comunitate alcătuită în mare parte de credincioși de etnie slovacă. Aici întâlnirea între Episcopul Diecezan și tineri de dinaintea Sf. Liturghii a avut loc în aer liber, în curtea bisericii. La Sf. Liturghie celebrată de către Păstorul Diecezei au concelebrat  Excelența Sa Zsolt Marton, episcop diecezan de Vác (Ungaria), Pr. Árpád Király arhidiacon, paroh de Arad-Șega, Pr. János Kapor, paroh de Chișineu-Criș, Pr. Piry Radulov, paroh de Vinga și Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat. În micuța biserică a acestei comunități Episcopul Diecezan a afirmat, că: „se simte, că suntem ca într-o familie“. Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost susținut de d-na Gabriela Burmann, profesor de religie din Timișoara și de Surorile Franciscane slovace din Timișoara.
La sfârșitul Sf. Liturghii, Episcopul de Vác a menționat: „Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Împreună cu Episcopul Iosif suntem întro comunitate fraternă de episcopi. Acum, când ne-am rugat în diferite limbi în cadrul Sf. Liturghii, am avut sentimentul pe care poate că l-au avut apostolii din Ierusalim, când se rugau în mai multe limbi, dar totuși se înțelegeau cu inima lor. Asta face Duhul Sfânt. Să vă binecuvânteze Dumnezeu pe toți.“

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara