Miercuri, 22 iunie, a început la Roma cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor. Tema acestui eveniment este „Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie“. La inițiativa sf. Părinte Papa Francisc, în paralel cu întâlnirea de la Roma (22-26 iunie), se organizează întâlniri ale familiilor în întreaga lume, unde acestea sunt chemate să experimenteze unitatea și să sărbătorească darul vieții de familie împreună cu episcopul diecezei de care aparțin.
Grupul care reprezintă România este format din unsprezece familii, un preot și Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, responsabil pentru pastorația familiilor din cadrul Conferinței Episcopilor din România.
Întâlnirea Mondială a fost deschisă cu un festival intitulat „Frumusețea familiei” în Aula Paul al VI-lea din Vatican, unde familii, preoți și călugări din întreaga lume au sărbătorit alături de Sfântul Părinte.
Cinci familii au dat mărturie despre viața lor, bucuriile și luptele lor și darurile personale pe care le-au primit de la Dumnezeu în diferite situații. Mărturiile lor au cuprins și dificultățile de zi cu zi ale vieții de familie, boala, pierderea unei persoane dragi, încercările în viața de cuplu și modurile cum le-au depășit.
În cea de-a doua zi a Întâlnirii Mondiale începe Congresul Pastoral, care se va desfășura tot în Aula Paul al VI-lea, între 23 și 25 iunie. Congresul va fi structurat în jurul a cinci conferințe principale:

  1. Biserica familială și sinodalitatea;
  2. Însoțirea spirituală primilor ani de căsătorie;
  3. Identitatea și misiunea familiei creștine;
  4. Catecumenatul căsătoriei;
  5. Drumul sfințeniei în familie.

Tema fiecărei zile este interesantă: cum colaborează soții și preoții, tinerii și vârstnicii în evanghelizare? Ce se întâmplă cu dragostea în familie în vremuri de încercare? Temele paternității și maternității, identitatea și misiunea specifică a familiei creștine, educația sexuală a tinerilor, provocările erei digitale, familiile aflate la periferia existenței – toate acestea sunt subiecte cărora Biserica trebuie să le acorde o atenție deosebită.
După cum a subliniat sfântul Părinte Papa în cuvântul său de salut, scopul Întâlnirii Mondiale este ca Biserica să fie prezentă pentru familii în toate situațiile vieții. „Aș vrea să simțiți prezența mea acolo unde vă aflați, în situațiile concrete ale vieții voastre“, a subliniat Pontiful în discursul adresat familiilor.
Autor: Izabella Molnár
Foto: Csaba Molnár Miklós
Sursa: romkat.ro