Însă în vremea noastră… Dar tinerii de astăzi… În schimb noi la vârsta lor… Dacă am fi avut atâtea oportunități câte au ei acum… Comentarii des întâlnite din gura celor ce au schimbat deja de câteva ori cifra zecilor în ceea ce privește vârsta. În același timp, semnele de exclamare de la sfârșitul acestor critici se „curbează“ uneori în semne de întrebare: Este bine dacă copilul stă toată ziua pe telefon? Îl interesează și de alte lucruri din lumea din jurul lui sau doar monitorul? Până la urmă CE îl interesează… cum să comunicăm cu el?
Întrebări, care se ridică zilnic în familii, dar și în multe alte domenii și comunități – de exemplu, și în comunitățile parohiale. Clișeu – poate strâmba din nas acela, care aude suficient de des: tinerii sunt viitorul Bisericii. Pentru că cine altcineva poate fi viitorul, dacă nu tinerii? Totuși, cei care vor să privească dincolo de „clișeu“ ar trebui să-i întrebe pe preoții parohi și capelani, care îi păstoresc pe tinerii din comunitățile aflate în minoritate din punctul de vedere al confesiunii, al limbii materne vorbite, al culturii, și care le cunosc visele, aspirațiile și obiectivele. Ar putea afla de la ei lucruri care dau de gândit…
Stimularea gândirii a fost și scopul prezentărilor domnului István Lepedus, colaborator al Episcopiei de Satu Mare, consultant și trainer, care a sosit la Timișoara la invitația Centrului Diecezan de Tineret și a fost relatorul cursului de formare organizat la începutul săptămânii, în zilele de 4 și 5 noiembrie. În mod tradițional, în luna noiembrie Casa Marienheim găzduiește un curs de formare pentru toți colaboratorii și lucrătorii implicați în pastorația tineretului și în organizarea programelor pentru tineri: preoți parohi și capelani, călugări și călugărițe, tineri laici, membri ai grupurilor de tineret. În acest an, această formare a avut loc în data de 4 noiembrie în casa comunitară a Surorilor Mariane de Schönstatt din Timișoara și a doua zi, 5 noiembrie, în casa Marienheim.
Prima zi a fost a tinerilor, adică a grupurilor ai căror membri sunt studenți sau tineri muncitori. Pentru ei, domnul István Lepedus a oferit un program de team-building. Potrivit organizatoarei, Sr. Erika Mária Bukovics, soră mariană de Schönstatt, referent diecezan de tineret, ascultarea părerilor tinerilor a fost o parte firească a cursului de formare.
– Tinerii au fost reprezentați de șase grupuri: Corul Ecumenic de Tineret Harmonia Christi, Grupul din Arad-Șega, Grupul Studenților Creștini Maghiari din Timișoara (TEKMEK), Colegiul Vino și Vezi, Corul Ad Patrem și grupul de tineret de limba română Jubilate. În total au participat 30 de persoane. Întâlnirea a început cu un program interactiv pentru ca cei prezenți să se cunoască mai bine. Apoi, în cadrul unei analize a patru zone – deschisă, ascunsă, necunoscută și așa-numita zonă oarbă –, participanții și-au putut exprima sincer părerea despre ceea ce li se pare că merge bine, despre dificultățile cu care se confruntă, opinia despre munca responsabililor etc.“, a declarat pentru Biroul Media Sr. Erika Mária.
Cursul a continuat a doua zi în Casa Marienheim cu participarea colaboratorilor parohiilor, ai Centrului Diecezan de Tineret și a preoților. Timișoara, Arad, Reșița, Lugoj, Ciacova, Vinga, Mailat, Iratoșu, Dumbrăvița, Slatina Timiș, Clocotici – cei sosiți se salutau, apoi a început jocul de cunoaștere bazat pe jocul de cărți Dixit. După cum s-a dovedit, invitatul cursului, domnul István Lepedus, nu a intenționat să țină prelegeri teoretice, ci a prezentat în practică, pe baza diferitelor jocuri, la ce ar trebui să fie atenți preoții atunci când organizează programe cu tinerii. De exemplu, jocul de cunoaștere mai sus menționat nu a fost cea mai potrivită alegere în acest caz, deoarece numărul participanților era prea mare, astfel încât a fost nevoie de mult timp pentru a îndeplini sarcina cerută: prezentarea participanților. „La întâlnire este bine, ca să stabilim scopul, durata și cadrul: de ce suntem aici, cât timp vom lucra împreună și care sunt regulile noastre de colaborare. De exemplu fiecare vorbește în numele lui propriu, la persoana întâi singular, nu este obligatoriu, ca să vorbească, nu este admis comportamentul lipsit de respect față de ceilalți, cum ar fi glume pe seama cuiva, și tot ceea ce se vorbește în cadrul grupului, va rămâne acolo, adică nu este admisă bârfa. Toate acestea pentru a-i face pe tineri să se simtă în siguranță.“ – a punctat domnul Lepedus la începutul programului. Temele mai serioase au fost însoțite de jocuri mai distractive, care au reprezentat, de asemenea, o modalitate excelentă de a interacționa cu tinerii. Programul a permis, de asemenea, participanților să analizeze activitatea desfășurată până în prezent în domeniul îngrijirii pastorale a tinerilor.
Participanții din partea Biroului Media au respectat, de asemenea, regula internă a trainerului István Lepedus conform căreia ceea ce se discută în cadrul grupului nu se face public. Nu vom dezvălui nici noi concluziile finale, deoarece acestea trebuie să fie formulate de participanți – individual, respectiv împreună.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara