Pe scena propriu-zisă sau simbolică a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, organizatorii au oferit până acum în fiecare an spațiu prelegerilor, expozițiilor, lansărilor de carte și discuțiilor în spirit creștin, adesea găzduite de Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum“. Din această serie face parte și masa rotundă cu discuții cu privire la spiritul vremii din punct de vedere creștin, dezbatere a cărei organizatori și moderatori au fost pr. István Gazda, pastor reformat al bisericii Noul Mileniu din Timișoara și pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal, paroh al Parohiei Romano-Catolice Timișoara IV. Iosefin, iar ca invitați au fost prezenți prof. univ. dr. Vilmos József Kolumbán, rectorul Institutului Teologic Protestant din Cluj-Napoca și prof. dr. Dávid Diósi, decan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, respectiv Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca,.
Ideea evenimentului, care a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, 28 septembrie, în Aula Magna a Liceului Gerhardinum, a fost lansată pentru prima dată în cadrul Zilelor Maghiare din 2021, dar, din păcate, a fost anulată din cauza pandemiei.
Discuția planificată pentru o oră și jumătate a început cu o prezentare a liceului romano-catolic de către pr. Zoltán Kocsik canonic, directorul acestei școli, urmată de dezbaterea propriu-zisă. S-au abordat teme cum ar fi: circumstanțe istorice, moștenirea evenimentelor din trecut care au modelat lumea și societatea, impactul acestora asupra lumii de astăzi, contextul economic, ideologiile care definesc vremurile noastre și care adesea pun la încercare credința personală, rolul Bisericilor, în special al celor Reformate și Romano-Catolice în trecut și astăzi, inclusiv responsabilitatea socială și activitățile educaționale, slujirea preoților în prezent, impactul politic etc. În timpul discuției, invitații și-au formulat opiniile în mod sincer și deschis și au evidențiat factorii care îi influențează pe credincioșii vremurilor noastre, de la pierderea populației din cauza emigrației la problemele de gender, de la exodul forței de muncă la piața de desfacere. Mai jos sunt prezentate câteva gânduri din temele discutate.
Cum trăiește un creștin în epoca postmodernă?
Dr. Dávid Diósi: „Trăim într-o lume atât de rapid schimbătoare încât nu numai persoanele în vârstă nu-i mai înțeleg pe cei tineri, dar nici tinerii nu-i mai înțeleg pe cei cu câțiva ani mai tineri decât ei. Era noastră are mai multe caracteristici, cum ar fi, de exemplu, accentuarea de sine, accentuarea EU-lui. Cu alte cuvinte, EU nu am nevoie de cineva care să-mi spună ce este adevărat, ce este frumos, ce este bun, ci EU filtrez și decid singur. Acest lucru duce, desigur, la situația în care toată lumea are dreptate, sau în care două adevăruri subiective pot coexista fără probleme. Dacă ne uităm la religiozitate, aceasta este, de asemenea, foarte diferită față de acum treizeci sau patruzeci de ani. Înainte era de neconceput, mai ales în comunitățile sătești, ca cineva să nu meargă duminică la biserică. Acest lucru s-a schimbat astăzi. Viața religioasă nu înseamnă ca cineva să ne laude mereu. Religia este o relație, dar nu cu propria noastră imagine, ci cu Dumnezeu, iar noi creștem comunicând cu El. Epoca postmodernă este cunoscută și ca epoca minorităților. Creștinismul însuși este o minoritate în lume. În unele cazuri, aceste grupuri minoritare încep să se lupte între ele, încercând să le domine pe celelalte. S-a schimbat și comunicarea: trebuie să încercăm să ne exprimăm fără să jignim pe nimeni. Desigur, nimeni nu vrea să jignească, dar asta înseamnă totodată să nu spui lucrurilor pe nume. Ca preot este dificil să spui lucrurile într-un mod care să conțină totuși mesajul divin, dar să nici nu jignească pe nimeni.“
Tema familiei, probleme de gender, cine cu cine se poate căsători
Dr. Vilmos József Kolumbán: „Biserica Reformată are obligația ca să învețe conform Sf. Scripturi. Cred că este important ca să evidențiem acest lucru, deoarece miezul problemei aici este ceea ce Biserica proclamă și gândește de exemplu despre Căsătorie. Atunci când Dumnezeu l-a creat pe om, El are și un îndemn: „Fiţi rodnici, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l.“ În mod evident, pot fi rodnici și se pot înmulți doar cei care sunt capabili biologic ca să facă acest lucru. Altfel spus, Căsătoria, cel puțin pentru Biserica Reformată Maghiară din România, este între un bărbat și o femeie. Motivul pentru care cred că este important să subliniem acest lucru este că atunci când s-a ridicat această temă și s-a început să se discută despre acest lucru în afara bisericilor, sau chiar în interiorul lor, s-a produs o distorsiune, și anume că mariajul, sau relația dintre un bărbat și o femeie, nu se referă în primul rând la conservarea speciei. Dar Domnul Dumnezeu de aceea i-a dat omului gen masculin sau feminin ca să asigure supraviețuirea speciei, adică supraviețuirea omenirii. Cealaltă idee în această privință vine de la teologii care spun – pentru că există deja unii care gândesc astfel – că nu contează dacă un bărbat se căsătorește cu un bărbat sau cu o femeie, pentru că acest lucru nu este împotriva poruncii lui Dumnezeu, ci poate fi voia lui Dumnezeu. Potrivit acestora, nu contează că doi oameni de sex opus se căsătoresc, pentru că primordială este experiența comuniunii cu Dumnezeu.“
Masa rotundă s-a încheiat cu o parte interactivă, în cadrul căreia participanții au putut formula întrebări către invitați.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara