Joi, 24 octombrie, va fi publicată enciclica Papei Francisc privind venerarea Preasf. Inimi a lui Isus. Papa a anunțat apariția acestui document la audiența generală din iunie anul trecut. Textul va însuma reflecțiile din textele magisteriale anterioare. Publicația va apărea în anul în care se celebrează cea de-a 350-a aniversare a primei revelații a Preasf. Inimi a lui Isus, în 1673.
„Dilexit nos” (El ne-a iubit) va fi a patra enciclică a Papei Francisc și vine într-un moment de profunde provocări globale.
Lumea de astăzi este marcată de războaie, dezechilibre sociale și economice, consumerism galopant și tehnologii care amenință să submineze natura umană.
Prin acest document, Papa Francisc va face apel la o schimbare de perspectivă, îndemnând omenirea să redescopere ceea ce este cel mai important, esențial: Inima.

Anunțul Papei:
Titlul complet al enciclicii „Dilexit Nos – Enciclică despre iubirea umană și divină a Preasf. Inimi a lui Isus Cristos”, a fost confirmat astăzi de Biroul de Presă al Vaticanului, iar lansarea sa a fost stabilită pentru 24 octombrie.
Papa și-a împărtășit intenția de a publica documentul la audiența generală din 5 iunie din Piața Sfântul Petru, în timpul lunii dedicate în mod tradițional Preasfintei Inimi a lui Isus. La acea vreme, Papa Francisc și-a exprimat speranța că textul va invita la reflecție asupra aspectelor iubirii Domnului care ar putea ilumina calea reînnoirii ecleziale și ar rezona semnificativ cu „o lume care pare să-și fi pierdut inima”. De asemenea, el a menționat că enciclica va include reflecții din învățăturile magisteriale anterioare și din bogata tradiție a Sf. Scripturi, reintroducând Biserica în această devoțiune profundă din punct de vedere spiritual.

Aparițiile din anul 1673.
Publicarea enciclicii coincide cu celebrările în curs, care marchează cea de-a 350-a aniversare a primei apariții a Preasf. Inimi a lui Isus Sfintei Margareta Maria Alacoque în 1673. În data de 27 decembrie a aceluiași an, Isus s-a arătat tinerei călugărițe franceze de 26 de ani din congregația Ordo Visitationis Sanctae Mariae (VSM), încredințându-i misiunea de a răspândi iubirea Sa, în special față de păcătoși. Aceste apariții, care au avut loc la mănăstirea Paray-le-Monial din Burgundia, au continuat timp de 17 ani.
Cristos și-a arătat inima înconjurată de flăcări și încercuită de o coroană de spini – simbolizând rănile provocate de păcatul uman. El a cerut ca vinerea de după sărbătoarea Corpus Christi (Trupul Domnului) să fie dedicată Preasf. Sale Inimi. Deși inițial a fost neînțeleasă de mulți, inclusiv de colegele sale călugărițe, Sfânta Margareta Maria a rămas neclintită în misiunea sa de a revela lumii iubirea lui Cristos.

Haurietis Aquas al Papei Pius al XII-lea
În 1956, Papa Pius al XII-lea a publicat documentul „Haurietis Aquas”, o enciclică menită să reînvie devoțiunea într-o perioadă în care aceasta era în declin. Papa Pius al XII-lea a subliniat importanța devoțiunii pentru nevoile Bisericii și potențialul său ca „drapel al mântuirii” pentru lumea modernă.
Papa Benedict al XVI-lea, într-o scrisoare de comemorare a celei de-a 50-a aniversări a „Haurietis Aquas”, a întărit acest sentiment, spunând: „Acest mister al iubirii lui Dumnezeu pentru noi nu este doar conținutul devoțiunii față de Preasf. Inima lui Isus; este, de asemenea, în inima întregii adevărate spiritualități creștine”.

Devotamentul Papei Francisc
Papa Francisc a demonstrat în mod constant un devotament profund față de Preasf. Inimă a lui Isus, raportând-o adesea la misiunea Preoțească. În 2016, el a încheiat Jubileul preoților în Solemnitatea Preasf. Inimi a lui Isus, îndemnându-i pe preoți să își orienteze inimile, precum Păstorul cel Bun, spre cei pierduți și îndepărtați.
În timpul aceluiași Jubileu, în primele sale Meditații despre milostenie, Sf. Părinte a recomandat episcopilor și preoților ca să recitească „Haurietis Aquas”, observând că „Inima lui Cristos este centrul milosteniei. Aceasta este natura milosteniei: își murdărește mâinile, atinge, angajează și se implică în ceilalți”.

Cea de-a patra enciclică a Papei
„Dilexit nos”, va fi a patra enciclică a Papei Francisc, după „Lumen fidei” (29 iunie 2013), scrisă împreună cu papa Benedict al XVI-lea, „Laudato si ‘ ” (24 mai 2015), despre criza ecologică și necesitatea îngrijirii creației, și „Fratelli tutti” (3 octombrie 2020), care face apel la fraternitate globală și prietenie socială într-o lume fracturată de pandemie și conflicte, inclusiv războaie purtate în numele lui Dumnezeu.
„Dilexit nos” va fi prezentat la Biroul de Presă al Vaticanului în data de 24 octombrie de monseniorul Bruno Forte, teolog și arhiepiscop de Chieti-Vasto, alături de sora Antonella Fraccaro, superioară generală a Discipolilor Evangheliei.

Sursa: www.vaticannews.va/de