Niciun loc nu a mai rămas liber duminică după-amiază în Domul sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara când a început concertul susținut de Dr. Franz Metz (orgă) și Franz Tröster (trompetă). Punctual, la ora 17.00, participanții la Zilele Culturale ale Germanilor din Banat veniseră la Catedrala Sfântul Gheorghe pentru a asista la eveniment. A trebuit să fie aduse scaune suplimentare în transeptul bisericii pentru a putea lua loc cât mai mulți oameni. Combinația sonoră dintre orgă și trompetă a fost fascinantă. Muzicologul Dr. Franz Metz este o apariție familiară la evenimentele germanilor din Banat, dar trompetistul Franz Tröster este mai puțin obișnuit la astfel de evenimente în regiunea noastră. Cei doi au interpretat lucrări de Jean Joseph Mouret, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Christian Heinrich Rinck, John Stanley, Max Reger, Enrico Pasini, Theodore Dubois și Hans-André Stamm, spre încântarea publicului, care s-a întors adesea spre orga realizată acum mai bine de un veac de Carl Leopold-Wegenstein și le-a mulțumit celor doi muzicieni cu aplauze răsunătoare.
Franz Tröster, originar din Transilvania, a început să cânte la trompetă la vârsta de zece ani, dar mai târziu s-a transferat la școala de muzică din Timișoara, ulterior studiind, ca specializare artistică, trompeta, la Cluj-Napoca. În timpul studiilor, a activat ca trompetist solist la Opera de Stat și la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca. După ce a emigrat în Germania, a cântat ani de zile la Pfalztheater din Kaiserslautern, iar în 1990 a devenit prim flautist cu renumita formație „Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten”. A activat ca solist cu orchestre filarmonice, orchestre de suflători și big band-uri, a susținut concerte, printre altele, la Carnegie Hall din New York, a cântat la Festivalul Castellanza din Italia și a luat parte la numeroase producții de radio și televiziune. Din 1990 este profesor de trompetă și fligorn la Școala de Muzică din Pforzheim și dirijor al orchestrei simfonice locale de suflători.
Dr. Franz Metz, originar din satul șvăbesc Darova din Banat, a primit primele lecții de muzică de la tatăl său, Martin Metz, de la dr. Josef Willer și Prof. Clara Peia în Lugoj, a studiat la Academia de Muzică din București și lucrează ca muzician bisericesc și muzicolog în München din anul 2000. Principalul său domeniu de cercetare este istoria muzicii și muzica bisericească din Europa de Sud-Est, în special cea a minorităților germane din aceste țări.

Raluca Nelepcu