În Ajunul Crăciunului, duminică, 24 decembrie Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a celebrat Sf. Liturghie în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. Au concelebrat Msgr. Johann Dirschl vicar general, Pr. Nikola Lauš, canonic catedral și director al Cancelariei Diecezane, Pr. Zoltán Kocsik, rector al bisericii Ordinului Piarist și directorul Liceului Gerhardinum, Pr. Augustin Bărbuț, paroh al Parohiei Timișoara IX, Pr. József Hajdú, paroh emerit. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost animată de corul „Exultate” al Catedralei Sf. Gheorghe condus de organistul Róbert Bajkai-Fábián. În nava bisericii au răsunat cântece cunoscute de Crăciun și Missa in G de Conrad Paul Wusching.
„În această noapte, în suflet, dar și fizic ne oprim în fața ieslei, acolo unde ne așteaptă Isus Cristos și ne spune: «Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă!»” – a spus la începutul Sf. Liturghii în cuvântul său introductiv Episcopul Diecezan. Totodată Păstorul Diecezei i-a salutat pe Pr. Varnava Knezević, protosincel, secretar al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Budei și pe Pr. protodiacon Miodrag Jovanović al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timișoarei, care au fost prezenți din partea Preasfințitului Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sârb al Budapestei si administrator al Eparhiei Timișoarei.
Omiliile în limbile maghiară, germană și română au fost rostite de Pr. Zoltán Kocsik, rector al bisericii Ordinului Piarist și diaconii Ovidiu Virag din Satu Iosif, filială a Parohiei Ciacova și Branko Marian Duma din Lupac.
Sf. Liturghie pontificală în prima zi a Solemnității Sf. Crăciun, 25 decembrie a fost celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan începând cu ora 11.00 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. A concelebrat Pr. Nikola Lauš, canonic catedral și director al Cancelariei Diecezane. Au fost prezenți diaconii Ovidiu Virag și Branko Marian Duma. La fel ca și în sărbătoarea Ajunului, credincioșii au umplut băncile Catedralei și la această Sf. Liturghie.
Mesajul Solemnității Nașterii Domnului a fost transmis în omilia sa de către Episcopul Diecezei de Timișoara: „În Evanghelia de astăzi am citit că a venit între noi Cuvântul. Acel copilaș este Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu s-a exprimat prin El. Cuvântul s-a făcut trup. El este mesajul lui Dumnezeu pentru noi. El vrea să se întrupeze și în noi. Cuvântul Lui să se întrupeze, să se realizeze în noi. Este bine să ne gândim, fiecare dintre noi, când s-a făcut o schimbare în inima mea, auzind Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu s-a făcut om, ca să ne arate, cum ar trebui să fie omul, cum a fost gândit omul de Cel care l-a creat. Am mai citit în Evanghlie că acest Cuvânt «era lumina adevărată care, venind în lume, luminează pe orice om». Și spune Sf. Scriptura mai departe: «lumina în întuneric luminează, dar întunericul nu a cuprins-o». Și totuși s-a răspândit în întreaga lume. Așa sunt lucrările lui Dumnezeu care ne dă și nouă speranță. Iar această lumină ne și transformă: «Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu». Este bine să conștientizăm aceasta. El ne vindecă, ne eliberează de egocentrism și ne ajută ca să trăim pentru alții. El vrea ca fiecare zi a noastră să fie Crăciun.”
Cadrul muzical al Sf. Liturghii a fost asigurat de corul și orchestra catedralei sub conducerea muzicală a prof. dr. Walter Kindl, care au interpretat Missa in C major KW 317, cunoscută sub numele de Missa Încoronării (Krönungsmesse) de W.A. Mozart.
Sf. Liturghii au fost transmise în direct pe canalul Youtube al Episcopiei de Timișoara, unde se pot viziona și ulterior.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara