Cu deschiderea Porții Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2024, Sfântul Părinte Papa Francisc a deschis Anul Sfânt Jubiliar 2025 și îi invită pe toți creștinii ca să fie adevărați pelerini ai speranței. Totodată Sfântul Părinte a rânduit ca în Duminica Sf. Familii, 29 decembrie 2024, Anul Sfânt să fie deschis în toate catedralele din lume.
În Dieceza de Timișoara Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a deschis Anul Sfânt în această duminică, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara începând cu ora 16.30, printr-o procesiune de la biserica parohială Sfânta Ecaterina din Timișoara I. Cetate. La deshiderea festivă au participat preoți, persoanele consacrate, reprezentanți ai mișcărilor ecleziale și credincioși din aproape toate parohiile Diecezei.
„Dumnezeul speranței, care în Cuvântul făcut trup ne umple cu bucuria și pacea în credință prin puterea Duhului Sfânt să fie cu voi toți. În El se bucură inimile noastre. Doamne Dumnezeule, iubirea Ta să fie peste noi așa cum noi sperăm în Tine. În comuniune cu Biserica Universală, în timp ce sărbătorim iubirea Tatălui manifestat în trupul Cuvântului făcut om, și în semnul crucii, ancoră a mântuirii, deschidem solemn Anul Jubiliar pentru Biserica noastră, Dieceza de Timișoara.” – s-a rugat Episcopul Diecezan în cadrul ceremoniei oficiate în biserica Sf. Ecaterina. După pasajele Evangheliei proclamate de diaconul Mihály Kiss, doi tineri din parohiile Ciacova și Pecica, și pr. Branko Duma, capelan al Parohiei Timișoara IV. Iosefin au citit în limbile română, maghiară și germană părți din Bula de proclamare a Anului Sfânt Jubiliar, „Spes non confundit – Speranța nu înșală” a Sf. Părinte Papa Francisc.
La intrarea în biserica sf. Ecaterina din Timișoara I. Cetate, doi membri desemnați ai fiecărei parohii au primit câte o candelă cu logo-ul Anului Jubiliar, care, înainte de a porni în procesiune, au fost aprinse de la lumânarea de pe altar. Procesiunea a fost condusă E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în fața căruia mergeau ministranții purtând cadelnița, și tămâia. Crucea profesională cu corpus a fost purtată de diaconul Ladislau Piklor, iar Evangheliarul, Cuvântul Domnului de diaconul Peter Baum. Un grup de tineri din parohiile Arad-Centru, Pecica și Vinga au însoțit crucea cu torțe. În spatele Păstorului Diecezei au mers preoții diecezani, membrii corului Exultate al Catedralei Sf. Gheorghe condus de organistul Róbert Bajkai-Fábián și ai corului ecumenic de tineret Harmonia Christi condus de prof. Iustin Călin și credincioșii. Procesiunea era simbolul speranței poporului lui Dumnezeu aflat în pelerinaj în urma crucii lui Cristos.
Intrarea procesiunii în Domul Sf. Gheorghe s-a făcut prin poarta principală, în al cărei prag Episcopul Diecezan a ridicat crucea și a invitat poporul la rugăciune. Sf. Liturghie pontificală a început cu reînnoirea făgăduințelor de la Botez și sfințirea apei, cu care Păstorul Diecezei i-a stropit pe cei prezenți.
În omilia sa rostită în limbile română și maghiară Părintele Episcop a menționat: „Vă mulțumesc că ați venit din toate parohiile Diecezei noastre. Mulțumesc mult și preoților, care i-ați sensibilizat pe credincioși pentru acest moment. Să vă binecuvânteze Bunul Dumnezeu. M-am gândit: ce se va întâmpla de acum înainte? Facem o ceremonie frumoasă, și totul merge mai departe așa, cum a mers și până acum sau ce este deosebit când deschidem un An Jubiliar, un An Sfânt? Prin intenția Sf. Părinte, prin mijlocirea tuturor sfinților pornește acum, în aceste momente un fluviu de har. În acest an vor fi și multe ocazii, care mereu ne amintesc: este bine ca să mă împac cu Dumnezeu, este bine ca să fiu în acest fluviu de har al Bunului Dumnezeu. Acest an este dedicat în mod special speranței. Speranța vine de la Isus și din iubirea Sa. El este Poarta de Mântuire. El este Speranța noastră. Dacă Bunul Dumnezeu este în noi, atunci speranța noastră nu este slabă. Dacă El ne umple inima cu iubirea Sa, răspunsul nostru la răul lumii va fi ceea ce unul dintre martirii noștri a spus: »Și în închisoare îi voi putea iubi pe paznicii mei.« Deci răspunsul tot iubirea va fi.”
La sfârșitul Sf. Liturghii preoții și reprezentanții parohiilor au luat cu ei lumânările cu logo-ul Anului Jubiliar, pentru ca, la îndemnul Episcopului Diecezan, acestea să fie aprinse pe altar la Sf. Liturghii de duminică pentru a le aminti și în acest fel credincioșilor de Anul Sfânt.
Crucea purtată în fața procesiunii a fost așezată în Domul Sf. Gheorghe în fața altarului principal, unde va rămâne pe tot parcursul Anului Sfânt Jubiliar.
În Dieceza de Timișoara în Anul Sfânt credincioșii pot dobândi indulgența plenară în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, în Bazilica Maria Radna și în biserica de pelerinaj Maria Ciclova.

Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara