Fraternitatea, o adevărată materie de adăugat în programa școlară. Cunoștințele intelectuale care se cer unui educator ar putea fi transmise într-un adevărat spirit de fraternitate: este îndemnul papei Francisc transmis în mesajul video care însoțește intenția sa de rugăciune a lunii ianuarie a anului curent.
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă

12 ianuarie 2023 – Vatican News. Importanța educatorilor și contribuția lor la fraternitatea umană se află în centrul mesajului video care însoțește intenția de rugăciune a papei Francisc pe luna ianuarie a anului curent. A educa în spiritul fraternității este, practic, ingredientul extra pe care papa Francisc îl cere educatorilor la începutul acestui an.
”Aș vrea să propun educatorilor”, afirmă papa Francisc, ”să adauge o nouă materie de învățământ: fraternitatea. Educația este un gest de iubire care luminează drumul ca să putem recupera sensul fraternității, pentru a nu-i ignora pe cei mai vulnerabili. Educatorul este un mărturisitor care nu dăruiește cunoștințele lui intelectuale, ci convingerile lui, angajamentul pe care îl trăiește. E o persoană care știe să gestioneze bine cele trei limbaje: al capului, al inimii și al mâinilor, armonizate între ele. Unul care știe să o facă cu bucuria de a comunica. Ei vor fi ascultați cu mult mai multă atenție și vor fi creatori de comunități. De ce? Pentru că știu să semene această mărturie. Să ne rugăm pentru ca educatorii să fie mărturisitori credibili, învățând fraternitatea în locul competiției și ajutându-i în special pe tinerii mai vulnerabili”.
Angajamentul de a realiza un mesaj video cu Sfântul Părinte pentru intențiile de rugăciune propuse în fiecare lună a început, de acum, al optulea an de producție. Faptul că în primul mesaj video al acestui an aduce în prim plan problematica educației, reprezintă fără îndoială un semn de atenție față de importanța activității educative considerată în întregimea ei, ținând cont că învățământul înseamnă mai mult decât transmiterea unui conținut. De aceea, papa Francisc îndeamnă educatorul să fie, totodată, un adevărat promotor de fraternitate.

Sursa: www.vaticannews.va/ro