Az év első hónapjában a pápa arra kéri a híveket, imádkozzanak, „hogy a pedagógusok hiteles tanúságtevők lehessenek, inkább a testvériségre tanítsanak, mint az összeütközésre, és mindenekelőtt segítsék a legfiatalabbakat és a legkiszolgáltatottabbakat”.
Christopher Wells / Somogyi Viktória – Vatikán

Ferenc pápa januári imaszándékában arra kéri a pedagógusokat, hogy a „testvériséggel” egészítsék ki oktatási anyagukat. Felhívja a figyelmet, hogy „a pedagógusok olyan tanúságtevők, akik nemcsak szellemi tudásukat, hanem meggyőződésüket, az élet iránti elkötelezettségüket is átadják”. Hozzáteszi, hogy az oktatás maga a „szeretet aktusa”, amely utat mutathat nekünk „a testvériség érzésének helyreállításához, ezért nem hagyjuk figyelmen kívül azokat, akik a legsebezhetőbbek”. Ferenc pápa arra kéri a híveket, imádkozzanak, „hogy a pedagógusok hiteles tanúságtevők lehessenek, inkább a testvériségre tanítsanak, mint a konfrontációra, és mindenekelőtt segítsék a legfiatalabbakat és a legkiszolgáltatottabbakat”.

Az oktatás hatókörének kiterjesztése
A pápa 2023-ra szóló első imaszándékát kísérő sajtóközleményben a Pápa Világméretű Imahálózata kifejti, hogy a Szentatya „ki akarja terjeszteni az oktatás hatókörét, hogy az ne csak a tartalomra összpontosítson”. A pápa reményét fejezi ki, hogy hiteles tanúságtevőként a pedagógusok „jobban odafigyelnek és közösségépítők lesznek”. Frédéric Fornos jezsuita atya, az Imahálózat igazgatója hangsúlyozza, hogy a testvériség „az emberiség egyetlen útja, és ezért elengedhetetlen az oktatás”. Rámutat a tanított anyag és a tanítók élete közötti összhang fontosságára. Ezzel kapcsolatban Fornos atya Jézusra mutat, akitől megtanuljuk, „hogy csak azt tudjuk közvetíteni és továbbadni másoknak, amit mi magunk is élünk”. Ehhez „az életünkben összhangra van szükség aközött, amit mondunk és amit teszünk”.

Forrás: www.vaticannews.va/hu